Wat is wijsheid: eigenrisicodrager worden of een ZW- en WGA-verzekering bij het UWV?
De wet BeZaVa, afkorting voor Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters, legt werkgevers de verplichting op om voormalige medewerkers bij ziekte of arbeidsongeschiktheid door te betalen. U heeft drie opties om dit te regelen: automatisch via het UWV, het aannemen van het eigenrisicodragerschap, of (deels) verzekeren bij een door u gekozen verzekeringsmaatschappij. In deze blog bespreken we de wet BeZaVa en de mogelijkheid om eigenrisicodrager te worden.
Wat betekent eigenrisicodragerschap?
De Wet BeZaVa heeft betrekking op de voortzetting van het loon bij ziekte van voormalige medewerkers. Als werkgever bent u wettelijk verplicht om medewerkers in dienstverband te verzekeren voor ziekte of arbeidsongeschiktheid, waarbij u premies afdraagt aan de Belastingdienst. Deze premies betreffen de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en de Ziektewet (ZW). Standaard bent u verzekerd via het UWV voor de ZW en WGA.
Eigenrisicodragerschap als alternatief
Als werkgever heeft u ook de optie om eigenrisicodrager te worden voor de ZW en/of WGA. Hierbij betaalt u premies (doorgaans lager) aan de Belastingdienst. In het geval dat een medewerker ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt, is het niet langer het UWV dat de uitkering verzorgt, maar draagt u als werkgever deze verantwoordelijkheid. Alternatief is het (gedeeltelijk) onderbrengen van het risico bij een door u gekozen verzekeraar. Er zijn twee specifieke momenten in het jaar waarop u de overstap naar eigenrisicodragerschap kunt maken. Als dit u aanspreekt, dient u uw aanvraag vóór 1 oktober of vóór 1 april in te dienen, en dan begint het 13 weken later, op 1 januari of 1 juli.
Voordelen van eigenrisicodragerschap
Een belangrijk voordeel van eigenrisicodragerschap is de controle die u behoudt over de verzuimkosten van uw (voormalige) medewerkers. U heeft de mogelijkheid om een re-integratie- en verzuimbeleid volledig aan te passen aan de behoeften van uw organisatie, en u kunt wellicht een lagere premie betalen in vergelijking met niet-eigenrisicodragers. Dit zijn voor veel werkgevers overtuigende redenen om deze stap te zetten.
Echter, het is essentieel om te onthouden dat eigenrisicodragerschap niet altijd voordeliger is. Het brengt aanzienlijke verantwoordelijkheden met zich mee, waaronder een (maximale) verplichting van 10 jaar voor de re-integratie van uw medewerker, zelfs als deze niet meer in dienst is. Wanneer u verzekerd bent via het UWV, dragen zij deze verantwoordelijkheid. Verder kan eigenrisicodragerschap behoorlijk complex en administratief veeleisend zijn, omdat u aan diverse wettelijke verplichtingen moet voldoen. Daarom is het van belang om grondig te onderzoeken en professioneel advies in te winnen voordat u een definitieve keuze maakt.
VMF Administratiekantoor
Ons team van deskundige boekhouders en adviseurs staat klaar om u te begeleiden bij deze beslissing en u te helpen bij het opzetten van een solide financiële basis voor uw startende onderneming. Neem vandaag nog contact met ons op voor professioneel advies en laat ons uw financiële toekomst veiligstellen terwijl uw bedrijf groeit. VMF Administratiekantoor denkt, naast het regelen van uw gehele financiële administratie, actief met u mee!