Cryptovaluta: hoe zit het met de belastingheffing?

Cryptovaluta, of kortweg crypto’s, hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en trekken steeds meer aandacht van de Belastingdienst. Als ondernemer of investeerder in crypto’s is het essentieel om te weten hoe de belastingheffing op deze digitale activa werkt. In deze blog bespreken we de twee belangrijkste scenario’s: belasting betalen in box 1 of box 3.

Minen of actief handelen: box 1cryptovaluta belasting

Als u actief handelt in crypto’s of aan mining doet, wordt uw inkomen fiscaal gezien als resultaat uit overige werkzaamheden. Dit betekent dat u belasting betaalt in box 1. Een actieve handelaar is iemand die regelmatig crypto’s verhandelt met als doel winst te maken. Dit houdt in dat ze actief marktanalyses uitvoeren en hier veel tijd en moeite in steken. Het is belangrijk om te weten dat winst uit onderneming ook tot de mogelijkheden behoort, maar dat valt buiten de scope van dit artikel.

Het is van belang op te merken dat de kosten, zoals elektriciteit en hardware, die u maakt in het proces van minen of handelen, in mindering komen op uw opbrengst. Het resterende bedrag wordt samen met eventuele andere inkomsten uit werk en woning belast. Zorg ervoor dat u uw kosten kunt aantonen als daarom wordt gevraagd.

Belastbaar Inkomen anno 2023

Schijf 1: Tot € 73.031 – Tarief: 32,92%

Schijf 2: Vanaf € 73.031 – Tarief: 49,50%

Beleggen en passief handelen: box 3

Box 3 is de aangewezen box voor ‘gewone’ beleggers en passieve handelaren. Dit zijn mensen die crypto’s aanhouden als langetermijninvestering zonder er dagelijks actief mee te handelen. Het kan ook voorkomen dat ze hun beleggingsportefeuille, inclusief crypto’s, hebben toevertrouwd aan een vermogensbeheerder.

In box 3 worden crypto-inkomsten beschouwd als inkomsten uit sparen en beleggen. Dit houdt in dat er wordt gerekend met een fictief rendement waarop het box 3-tarief wordt toegepast. De peildatum voor het box 3-vermogen is 1 januari van elk jaar. Het goede nieuws is dat er een vrijstelling van € 57.000 (in 2023) geldt op het box 3-vermogen. Binnen box 3 zijn er verschillende categorieën van bezittingen waarvoor verschillende percentages gelden. Houd er rekening mee dat crypto’s in de hoogste belastingschijf vallen, waardoor u in 2023 32% belasting betaalt over het box 3-inkomen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Het nieuwe box 3-regime kan, zeker gezien de vele discussies hierover, lastig te begrijpen zijn. Om een beter inzicht te krijgen in hoe dit voor uw persoonlijke situatie uitpakt, raden we u aan de website van de Belastingdienst te bezoeken. Hier vindt u handige rekenvoorbeelden en een rekeninstrument waarmee u uw eigen situatie kunt berekenen. Houd er rekening mee dat het nog steeds onduidelijk is hoe box 3 er over enkele jaren precies uit zal zien.

Onze extra tips voor een correcte cryptovaluta belastingaangifte

  1. Cryptovaluta worden belast als vermogen in box 3, tenzij u er zeer actief in handelt.
  2. Gebruik voor het berekenen van uw cryptovermogen de koers die op 1 januari van het belastingjaar werd gehanteerd.
  3. Zorg ervoor dat u op 1 januari een screenshot maakt van uw wallets om de waardes later niet te hoeven opzoeken.

Altijd een correcte belastingaangifte met VMF Administratie

Als u meer informatie wilt over belastingheffing met betrekking tot cryptovaluta of als u hulp nodig heeft bij uw gehele administratie, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te ondersteunen en uw vragen te beantwoorden. Samen met VMF Administratiekantoor heeft u altijd een geheel correcte belastingaangifte!

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.