Hoe werkt het urencriterium?

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u in aanmerking komen voor aftrekposten die u van de winst voor belasting af mag halen. Hierdoor betaalt u over een lager bedrag belasting en betaalt u per saldo minder belasting. U dient dan wel te voldoen aan het urencriterium. Wat dit precies inhoudt leggen we u in deze blog uit.

Ondernemersaftrek

Een eenmanszaak of vof is belast voor de inkomstenbelasting. U betaalt dan belasting over de winst uit de onderneming, maar het voordeel is dat u gebruik kunt maken van aftrekposten, zoals de starter- en zelfstandigenaftrek. Om hiervoor in aanmerking te komen dient u aan de volgende twee eisen te voldoen:

  1. U bent een ondernemer voor de Belastingdienst
  2. U voldoet aan het urencriterium

Om gebruik te kunnen maken van de startersaftrek gelden aanvullende eisen:

  • U was in de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting;
  • U heeft in de afgelopen vijf jaar maximaal twee keer gebruikgemaakt van de zelfstandigenaftrek;
  • Er was in de afgelopen vijf jaar geen sprake van gruisloze terugkeer uit een BV

Wanneer u voldoet aan alle bovenstaande eisen, mag u een bedrag van de winst afhalen. Voor de zelfstandigenaftrek is dit €7.280,- per jaar en voor de startersaftrek is dit €2.123,- per jaar. Let op: de startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek die u voor maximaal 3 jaar bovenop de zelfstandigenaftrek mag gebruiken.

Hoe werkt het urencriterium? Urencriterium

Om voor de ondernemersaftrek in aanmerking te komen is het dus belangrijk om aan het urencriterium te voldoen. Dit zijn minimaal 1.225 uren per kalenderjaar die u aan de onderneming besteedt. Heeft u naast de eigen onderneming ook nog een vaste baan in loondienst? Dan is het van belang dat u een nauwkeurige registratie bijhoudt van de uren en de activiteiten die u voor de onderneming verricht. Dit is vooral belangrijk als u de ondernemersaftrek in uw aangifte wilt claimen.

Welke uren tellen mee?

Alle uren die u aan de onderneming besteedt tellen mee. Dit zijn dus niet alleen uren die u aan de klant kunt factureren, maar ook uren voor bijvoorbeeld het opstellen van offertes, marketingactiviteiten, het bijhouden van de website en social media, reisuren en de administratie. Wanneer u niet het hele jaar als ondernemer actief bent, dient u tóch aan de volle 1.225 uur te voldoen om aanspraak te kunnen maken op de ondernemersaftrek. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden als u starter bent en op welk moment u uw onderneming zou moeten starten.

Hoe houdt u de uren bij?

Een controleerbare urenadministratie is belangrijk. Zo kan de Belastingdienst namelijk zien of u voldoet aan het urencriterium. De manier waarop u dit doet is aan u, hier is geen vast format voor. Zo kunt u de uren bijhouden in een Excelbestand waarin u de uren zo specifiek mogelijk invult, of een softwarepakket gebruiken voor het bijhouden van de uren. Als u eenmaal de 1.225 uren in een kalenderjaar bereikt hebt, is het toch aan te raden de rest van de uren ook bij te houden. Zo behoudt u overzicht over uw eigen administratie en werkzaamheden.

Kunnen we u helpen?

Wanneer u niet voldoet aan het urencriterium, heeft dit effect op het recht op de ondernemersaftrek. Heeft u vragen over het urencriterium, of wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Neem dan gerust contact met ons op. De specialisten van VMF Administratiekantoor staan voor u klaar.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.