Plannen: de rode draad in uw onderneming

Zoals we al eerder hebben aangegeven is een nieuw jaar het perfecte moment voor een nieuw begin. In januari bedenken we massaal goede voornemens omdat we duidelijk niet 100% tevreden waren met hoe we het oude jaar hebben afgesloten. Nieuwe voornemens zijn persoonlijk, maar u kunt ze ook inzetten om uw onderneming een boost te geven. Deze keer geven wij u een goed voornemen cadeau: het maken en onderhouden van een goede planning. Van dag tot dag, tot zowel langdurig. Een duidelijke planning creëert overzicht, motivatie en rust. Een planning is essentieel voor het bijhouden van uw koers en om te kijken of u nog op schema ligt qua opdrachten en doelen.

plannen onderneming

Maak een haalbare planning

Een planning maken lijkt misschien heel makkelijk, toch worden hier veel fouten in gemaakt. De meest voorkomende fout is misschien wel onrealistisch plannen. Er zitten geen eindeloze uren in uw werkdag, plan dan ook geen taken in waarvan u weet dat ze niet behaald kunnen worden. Houd bij hoeveel tijd er in bepaalde taken en opdrachten zitten en neem dit mee bij het maken van een volgende planning. Het maken van een onrealistische planning zorgt automatisch voor het achterlopen hierop. Let dan ook goed op of u wel realistische deadlines opstelt met uw klanten. Dit scheelt vaak teleurstelling aan beide kanten.

Hieronder staan een aantal tips voor het maken van een planning opgesteld:

  • Begin met het maken van een opsomming met wat u nog moet doen. Reken uit hoeveel tijd dit gaat kosten en deel de taken in op momenten waarvan u weet dat u er dan goed voor kan gaan zitten;
  • Schrijf deadlines duidelijk op en pak uw agenda er dagelijks bij. Op deze manier houdt u overzicht en kunt u blijven berekenen of de planning nog juist is en wat er de desbetreffende week allemaal nog moet gebeuren;
  • Bekijk het van dag tot dag. Er ligt nou eenmaal een lijst aan taken die u door moet lopen, raak niet in paniek als een project langer blijkt te duren dan gehoopt. Stel duidelijke prioriteiten en werk daar ook naar. Mocht u een deadline niet halen, overleg dan transparant met uw klant en kies een nieuwe datum;
  • Begin de dag met taken die u het liefst uitstelt. Zo blijft het onaangename gevoel niet hangen en werkt u problemen uit de weg zodat u met een helder hoofd aan de rest van uw planning kunt beginnen.

Leef naar uw jaardoelen

Als (zelfstandig) ondernemer verwisselt u een jaarlijks functioneringsgesprek door het bekijken en uitpluizen van uw jaarcijfers en belastingaangifte. Hierbij blikt u terug op het voorgaande jaar en kunt u doelen stellen voor het jaar daarop. Stel uzelf de vragen:

  • Wat zijn de doelen voor 2022?
  • Wat heb ik daarvoor nodig?
  • Hoe ga ik financieel dit jaar in, en hoe wil ik er financieel uitkomen?
  • Op welk gebied moet de onderneming groeien?
  • Waar liggen verbeterpunten?

Door het maken van jaardoelen zorgt u voor een leidende factor in uw groeiproces. Op die manier blijft de onderneming bewegen in de richting die u voor ogen had en voorkomt u stilstaan en tegen muren op lopen. Pak deze jaardoelen er maandelijks bij om te kijken of u de juiste richting in gaat en waar u nog moet bijschaven om de doelen te behalen.

Het klinkt misschien makkelijk, maar toch blijft er vaak veel te wensen over bij het maken van een planning. Blijft u met vragen zitten over het opstellen van planningen en het maken van jaardoelen? Twijfel dan niet en neem gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder met een passend advies.

 

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.