Sociaal ondernemen: iets voor u?

Bij sociaal ondernemerschap staat geld verdienen niet op nummer één. Winst maken kan een middel zijn, maar is geen doel op zichzelf. Een maatschappelijk doel nastreven is wat u vooral voor ogen heeft. Sociale ondernemingen zijn ingericht op ‘impact first’ en niet zozeer op winstmaximalisatie. Het creëren van maatschappelijke waarde staat centraal. Sociale doelen worden gecombineerd met een commercieel bedrijfsproces. Heeft u een maatschappelijke missie? Sociaal ondernemen is dan wellicht iets om te overwegen. We laten u hieronder kennis maken met dit concept.

Wat houdt een sociale onderneming in?

sociaal ondernemen

Een sociale onderneming onderscheidt zich van andere bedrijven doordat het primair een maatschappelijk doel nastreeft. Daarnaast levert een sociale onderneming, net zoals andere bedrijven, natuurlijk wel diensten of producten. Neem als voorbeeld: Tony’s Chocolonely. Het bedrijf noemt zichzelf ‘een impactbedrijf dat chocolade maakt, en niet andersom’. Het bedrijf maakt winst terwijl het in eerste instantie is opgericht om kinderarbeid en moderne slavernij in de cacao-industrie aan te pakken. Ondanks dat het bedrijf een product verkoopt staat het sociale aspect centraal.

Dit is ook meteen het verschil met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Een ondernemer die maatschappelijk verantwoord onderneemt heeft winst maken nog steeds als primair doel.

 

Welke missie streeft u na?

Om een sociale onderneming op te zetten heeft u een bepaalde overtuiging nodig. U heeft een oplossing voor ogen voor een bestaand maatschappelijk probleem. Dit probleem kunt u aanvechten met een verdienmodel. Winst is niet het hoofddoel, maar wel een middel om het maatschappelijke probleem te willen verminderen. Naast het zien van een probleem moet u eigenlijk de oplossing kunnen verwikkelen in een concept waarmee u uw onderneming ook nog een staande kunt houden. Uw missie is het begin van uw sociale onderneming.

Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Het helder hebben van uw missie is de eerste stap. Bij het opstarten van uw sociale onderneming kunt u kiezen uit verschillende rechtsvormen. Hierbij is het goed om alle consequenties hiervan na te gaan. Kiest u bijvoorbeeld voor een stichting of bv? Bij een stichting gaat alle winst volledig naar het goede doel. Bij het beheren van een bv komt de winst bij u uit. Sociaal ondernemerschap is populair en het kabinet wil dit graag stimuleren. Hierdoor wordt er gewerkt aan een aparte juridische vorm voor maatschappelijke ondernemers: de maatschappelijke bv. Het is dus binnenkort mogelijk om uw nieuwe onderneming onder deze nieuwe status te laten vallen.

Sociale ondernemingen: de oplossing van de toekomst?

Er zit dus absoluut veel toekomst in sociaal ondernemerschap. In zekere zin vangt u hiermee twee vliegen in één klap. Door deze formule is het mogelijk om uzelf in te zetten voor een maatschappelijk probleem terwijl u tegelijk een succesvol bedrijf op poten zet. Er wordt voorspeld dat sociale ondernemingen erg groot zullen worden in het bedrijfsleven. Wellicht is dit ook interessant voor u? Neem gerust contact met ons op en vraag voor advies!

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.