Vanaf 2027 is het hebben van een AOV verplicht voor zzp’ers

In 2027 wordt het hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verplicht voor zelfstandige ondernemers. Deze verandering brengt een aantal belangrijke wijzigingen met zich mee die van invloed zijn op de financiële planning en administratie van ZZP’ers. Bij VMF Administratiekantoor begrijpen we dat deze verandering vragen oproept en willen we u graag voorzien van alle nodige informatie, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Waarom wordt de verplichte AOV ingevoerd?aov verplicht

De invoering van de verplichte AOV heeft als doel zelfstandige ondernemers en ZZP’ers beter te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte. Momenteel is slechts iets meer dan één op de vijf ZZP’ers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, vooral ZZP’ers met een lager inkomen kiezen ervoor om geen AOV af te sluiten. Deze verplichting komt voort uit de noodzaak om de sociale zekerheid van zelfstandigen te verbeteren en te voorkomen dat er financiële problemen ontstaan in geval van arbeidsongeschiktheid.

Wat houdt de verplichte AOV in?

De verplichte AOV dekt standaard 70% van het laatstverdiende inkomen, met een maximum van ongeveer € 30.000 bruto per jaar (143% van het wettelijk minimumloon). Deze verzekering loopt tot de AOW-leeftijd. Het doel van deze verzekering is om ZZP’ers een financieel vangnet te bieden bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

Is de verzekering verplicht?

Ja, de verzekering is vanaf 2027 verplicht voor alle ZZP’ers. U kunt er echter voor kiezen om zelf een AOV af te sluiten bij een private verzekeraar. Hoe deze opt-out eruit gaat zien, moet nog worden bekendgemaakt door de overheid. Het is belangrijk om te weten dat als u ervoor kiest om zelf een AOV af te sluiten, deze moet voldoen aan bepaalde voorwaarden en de dekking vergelijkbaar moet zijn met de verplichte AOV.

Hoe hoog is de premie?

Naar schatting bedraagt de premie voor de verplichte AOV ongeveer 8% van het inkomen, die aftrekbaar is. Dit komt neer op een maximumbedrag van ongeveer € 205 per maand bruto (€ 135 netto) bij een inkomen van € 30.000 of meer. Bij een lager inkomen is de premie 8% van het inkomen. De premie kan variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, beroep en gezondheid.

Wat is de wachttijd?

De uitkering gaat pas in na 1 jaar ziekte. U kunt kiezen tussen een wachttijd van 26 weken (een half jaar) of 2 jaar. Als u bijvoorbeeld bent aangesloten bij een Broodfonds en al een inkomen heeft bij ziekte gedurende de eerste 2 jaar, kunt u de wachttijd verlengen naar 2 jaar, waardoor u een lagere premie betaalt. Het is belangrijk om de wachttijd zorgvuldig te overwegen en af te stemmen op uw financiële situatie en eventuele andere vangnetten die u heeft.

Welke gevolgen kunt u gaan merken?

Voor sommige ZZP’ers kan de verplichte AOV een financiële uitdaging vormen, aangezien de premie een percentage van het inkomen is. Echter, het biedt ook een belangrijk financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Het is verstandig om uw financiële situatie goed te evalueren en zo nodig aanvullende maatregelen te nemen, zoals het afsluiten van aanvullende verzekeringen of het opbouwen van een financiële buffer.

Belastingvoordelen en financieel advies

Met de verplichte AOV vanaf 2027 worden ZZP’ers beter beschermd tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte, maar het brengt ook nieuwe financiële verplichtingen met zich mee. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de juiste stappen te nemen om uw financiële toekomst te beschermen. Laat ons u helpen om deze veranderingen in goede banen te leiden en uw financiële gezondheid te behouden. Bij VMF Administratiekantoor begrijpen we dat deze veranderingen impact hebben op ZZP’ers. Naast het verstrekken van informatie over de verplichte AOV, staan we klaar om financieel advies te bieden en de gehele financiële administratie uit handen te nemen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en ondersteuning.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.