U gaat trouwen: waar moet u aan denken?

Bent u een ondernemer? Dan heeft trouwen niet alleen invloed op uw persoonlijke leven, maar ook op uw zakelijke leven. Hoewel het meerdere voordelen met zich mee brengt, zijn er ook misschien nadelen om aan te denken. In Nederland heeft u de mogelijkheid om te trouwen op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. We leggen u hier uit welke fiscale veranderingen er op u af kunnen komen.

Trouwt u op huwelijkse voorwaarden?trouwen onderneming

We zien vaak dat ondernemers er voor kiezen om te trouwen op huwelijkse voorwaarden, daarom bespreken we deze eerst. Als u trouwt op huwelijkse voorwaarden, kunt u speciale afspraken maken met uw partner over bezittingen en schulden. En wilt u privé en zakelijk gescheiden houden? Dan kunt u ook beslissen dat uw onderneming van u blijft. Het lijkt misschien of u hiermee alleen uzelf beschermt, maar hiermee beschermt u ook uw partner in het geval dat het slecht gaat met uw onderneming. U deelt in dit geval namelijk niet de schulden. Mocht er in de toekomst onverhoopt een scheiding aankomen en bent u getrouwd in gemeenschap van goederen? Doordat uw partner in dit geval voor de helft eigenaar is van de onderneming, moet u uw partner uitkopen. Dit kan een lastig proces zijn, die u met trouwen op huwelijkse voorwaarden kunt voorkomen.

Trouwt u in gemeenschap van goederen

Gaat u trouwen en spreekt u van tevoren niks af met uw partner over bepaalde voorwaarden? Dan trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen. Uw bezittingen en schulden worden dan gemeenschappelijk: u deelt samen alles, inclusief uw onderneming.

Uw fiscale voordelen

Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan worden u en uw partner gezien als fiscale partners. Enkele belastingvoordelen hiervan zijn: u kunt samen belastingaangifte doen en u mag de inkomsten en aftrekposten verdelen. Ook profiteert u van een hoger heffingsvrij vermogen van €100.000.

Het erfrecht

Dit is niet het eerste waar u aan zou denken, maar bent u getrouwd in gemeenschap van goederen en u komt te overlijden zonder dat u een testament heeft opgesteld, dan treedt het wettelijk erfrecht in werking. Dit betekent dat uw man of vrouw uw erfgenaam is, samen met uw (mogelijke) kinderen. Uw onderneming (en dus ook mogelijke schulden) worden verdeeld onder uw gezin. Ziet u dit liever anders? Dan is het verstandig om na het trouwen een testament op te stellen.

Een AOV afsluiten

Ook het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is in geval van trouwen in gemeenschap van goederen verstandig. In het geval van ziekte waardoor u langdurig niet meer werkzaam kunt zijn, krijgt u te maken met inkomstenverlies. Om te voorkomen dat u moet leven op het inkomen van uw partner, kunt u een verzekering afsluiten. Zo kunt u de nodige kosten blijven dekken. Meer over het afsluiten van een AOV vindt u hier.

Trouw precies hoe u dat wilt

Gaat u trouwen? Gefeliciteerd! Dankzij de diverse mogelijkheden kunt u dit met een gerust hart doen. Weet u niet precies wat verstandig is voor u? We geven u graag een uitgebreid advies aan de hand van uw zakelijke situatie. Ook wijzen wij u graag op administratieve veranderingen binnen uw onderneming en kunnen onze experts ervoor zorgen dat u geen fiscale voordelen misloopt. Onze adviseurs staan dagelijks voor u klaar om hulp te bieden bij elk vraagstuk. Neem gerust contact met ons op!

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.