AOV afsluiten: wel of niet?

Als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om een plan B te hebben voor als u onverwachts een lange periode uit de running raakt. Natuurlijk is iedereen wel eens een paar dagen ziek en moeten we dan wat werk inhalen, maar hoe gaat dat eruitzien als we ineens langdurig niet werkzaam kunnen zijn? Zelfstandigen zitten dan namelijk zonder inkomen. Vanuit de overheid is hier geen inbegrepen vangnet voor omdat u zelf verantwoordelijk bent voor uw inkomen. Bij voorbaat hier geld voor opzij zetten is niet voor iedereen een optie en hier moet u maar net aan denken. Daarnaast is het van tevoren niet in te schatten over welke tijdsperiode het zal gaan en of u dan wel genoeg opzijzet. Gelukkig is er een AOV.

Voordelen AOV

aov afsluiten onderneming

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is speciaal voor zelfstandig ondernemers de wereld in gebracht. Het voorziet u van

een uitkering bij uitval door ziekte of invaliditeit. Een AOV zorgt ervoor dat u een bepaald percentage van uw misgelopen inkomen nog steeds uitgekeerd krijgt. Het biedt een uitkomst bij inkomensverlies waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over uw vaste uitgaves. Dit is essentieel voor het herstarten van uw onderneming en het mislopen van opbouwende schulden.

Langdurige uitval door ziekte is namelijk al vervelend op zichzelf en levert vaak al meer dan genoeg druk en spanning op. Met een AOV kunt u uzelf voortijdig indekken en zorgen dat u hierdoor niet in de geldproblemen komt mocht er onverhoopt iets misgaan.

Hoe werkt een AOV?

Een AOV kunt u aanvragen bij verschillende verzekeraars. Veel zelfstandig ondernemers sluiten geen AOV af door de aanname dat dit maandelijks veel geld gaat kosten. Dat kan echter erg meevallen. U heeft namelijk zelf in de hand hoeveel u van uw inkomen wilt verzekeren (het volledige bedrag of alleen de hoeveelheid van uw vaste lasten), en hoe lang de verzekering moet doorlopen (voor een korte periode of tot aan uw pensioen). Door het samenstellen van uw AOV heeft u zelf in de hand hoeveel er verzekerd wordt en hoe hoog de premie daardoor is. De verzekering krijgt u maandelijks uitgekeerd en loopt door totdat er verklaard wordt dat u terug aan het werk kunt.

Ons oordeel

Wij raden het elke zelfstandig ondernemer aan om een AOV af te sluiten. Mocht u geen plan B hebben, kunt u alleen op de bijstand rekenen als uw inkomen wegvalt. Om in aanmerking te komen voor de bijstand moet u eerst al uw spaargeld en/of eventuele erfenissen opmaken waarna u maximaal het actuele minimumloon ontvangt. Om onverwachts niet in dat scenario terecht te komen vinden wij het essentieel uzelf in te dekken met een AOV.

Vindt u dit een lastige kwestie en zou u graag advies willen in het keuzeproces? Neem dan gerust contact met ons op en wij beantwoorden graag uw vragen. Onze adviseurs staan dagelijks voor u klaar om hulp te bieden bij elk vraagstuk.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.