Als ondernemer ontspannen op vakantie? Dat kan!

Als zelfstandig ondernemer kan het lastig zijn om uw taken voor een langere tijd naast u neer te leggen en te genieten van uw vrije tijd. Toch is ontspanning na een jaar volledige inzet essentieel. Nu begrijpen wij als geen ander dat het lastiger is om er een paar weken tussenuit te gaan als zelfstandig ondernemer. Hoe kunt u alsnog even lekker op vakantie na een druk jaar en zorgt u dat u na de zomervakantie weer opgeladen aan het werk kunt?

Ontspanning is een prioriteit

als ondernemer ontspannen op vakantieOm u heen merkt u dat steeds meer mensen het gaan hebben over vakantieplannen. U denkt bij uzelf, kon ik dat ook maar. Dat kan! Na heel het jaar uw zelfstandige onderneming op nummer 1 te hebben gezet, is het nu tijd om uzelf die welverdiende pauze te geven. De eerste stap is begrijpen dat ontspannen wel degelijk een prioriteit is, ondanks de mogelijke drukte rondom uw onderneming. De zomerperiode is een gunstige tijd om die ontspanning te pakken, het is namelijk minder druk in de meeste sectoren en veel bedrijven hebben minder personeel door de vakantiedagen. Kies dus voor deze rustige periode om er tussenuit te gaan. Bent u werkzaam in een branche die het van de zomer tijd moet hebben? Dan kunt u beter in een andere periode uw vakantie plannen.

Het begint bij een strakke planning

Om ontspannen op vakantie te gaan is het van belang dat u ruim van tevoren hier naartoe werkt. Er zijn bepaalde zaken waar u rekening mee moet houden die voor een werknemer in loondienst niet gelden. Waar moet u aan denken?

  1. Wilt u dat uw werkzaamheden in uw afwezigheid worden opgevangen? Regel dan ruim op tijd vervanging zodat u de nodige werkzaamheden helder over kunt geven.
  2. Het is essentieel dat u uw vakantieplannen naar uw klanten communiceert. Geef aan in welke periode u weg bent, of er een moment per dag of week is waarop u eventueel bereikbaar bent en wat ze kunnen doen bij onvoorziene problemen. Door dit uitgebreid te communiceren kunt u samen met de klant de nodige zaken regelen voordat u weg gaat en is het duidelijk wanneer hij of zij antwoord kan verwachten.
  3. Zet op je laatste dag je afwezigheidsassistent al aan. Zo krijgen klanten de reminder dat u op vakantie bent en is het duidelijk dat u alleen reageert op de mails die écht niet kunnen wachten.

Maak een potje voor de vakantie

Als zelfstandig ondernemer ontvangt u geen vakantiegeld en bouwt u geen vakantiedagen op. Dit betekent dat een periode van afwezigheid effect heeft op uw inkomen van die maand. Bereid uzelf hierop voor en zet in de periode voor uw vakantie genoeg geld opzij om financiële tegenvallers uit de weg te gaan. Wij raden u aan om maandelijks een vast bedrag opzij te zetten. Zo houdt u overzicht in het gewenste eindbedrag en hoe ver u van tevoren moet beginnen met sparen.

Rond uw financiële zaken af

U wilt met een gerust hart op vakantie. Dat betekent dat u het verschil in inkomsten zo snel mogelijk weer rechtgetrokken wilt hebben. Stuur daarom alle lopende facturen nog op vóórdat u vertrekt. Zo kunnen uw klanten deze betalen als u op vakantie bent. Andersom geldt ook: zorg dat u alle open rekeningen heeft betaald en plan betalingen vooruit via internetbankieren zodat u niet achterloopt met betalingen als u terugkomt. Zo hoeft u hier niet meer aan te denken in uw periode van rust.

VMF Administratiekantoor helpt u verder!

U kunt alleen écht ontspannen op vakantie als al uw financiële zaken zijn geregeld. Zoekt u overzicht in uw financiën, heeft u behoefte aan een heldere financiële planning of bent u op zoek naar financieel advies? Dan staan wij voor u klaar. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op. Wij zorgen graag voor een piekfijne administratie zodat u altijd weet waar u aan toe bent.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.