Als ondernemer uw pensioen regelen

Wilt u weten op welke manieren u als ondernemer uw pensioen kan vaststellen? U heeft hier namelijk verschillende mogelijkheden voor. VMF Administratiekantoor vertelt u alles wat u moet weten over uw pensioenregeling.

Uw pensioenopbouw

U heeft meerdere opties als het gaat om het opbouwen van uw pensioen. Een van de mogelijkheden is om uw bedrijf op een gegeven moment te verkopen. Wanneer u dan winst haalt uit deze verkoop kunt u deze omzetten in een uitkering. Deze kan dan met directe ingang ingaan of u kunt deze uitstellen tot een later moment. U kunt ook gebruik maken van de Fiscale oudedagsreserve. In dat geval zet u jaarlijks een percentage van de behaalde winst opzij voor uw pensioen. Ondernemers die hun eigen pensioen moeten regelen kiezen het meest voor de derde pijler. Deze optie valt onder het zogenoemde lijfrenteregime. Dit is kapitaal dat kan worden opgebouwd door per periode of eenmalig een bedrag in te leggen. Verder zijn er nog verschillende alternatieve mogelijkheden.

Alternatieve mogelijkheden

U kunt er bijvoorbeeld als ondernemer voor kiezen om eigenhandig te sparen of beleggen. Dit is een flexibele manier om te sparen voor uw pensioen. U kunt dan per periode een bedrag opzij leggen. Of u kiest ervoor om dit te beleggen voor later. Een andere mogelijkheid is het aflossen van uw hypotheek. Wanneer u ervoor zorgt dat u op uw pensioendatum uw hypotheek voor een groot deel of volledig heeft afgelost heeft u minder vaste lasten, waardoor u minder pensioenvermogen nodig heeft. De laatste optie is waarschijnlijk het meest voor de hand liggend. U kunt er namelijk altijd voor kiezen om langer door te werken. Dit kunt u doen door middel van full- of parttime werken. U moet er dan wel rekening mee houden dat in de meeste gevallen uw arbeidscontract stopt op de AOW-datum. Houd uw persoonlijke situatie dus altijd goed in de gaten.

Advies over uw pensioensregeling

Wilt u advies ontvangen over welke van deze mogelijkheden het meest passend is voor uw situatie. Dan kunt u terecht bij de vakkundige adviseurs bij VMF Administratiekantoor. Voor meer informatie of eventuele opmerkingen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.