De beste factuur opstellen

Als ZZP’er bent u voor veel zaken zelf verantwoordelijk. Waaronder voor één van de belangrijkste binnen uw onderneming: een factuur opstellen. De gegevens moeten kloppen voor uw administratie en u moet deze zorgvuldig versturen om uw verdiende geld goed aan te laten komen. Maar hoe stelt u een goede factuur op? De experts van VMF Administratiekantoor geven u advies.

RegelsBeste factuur opstellen

Een factuur opstellen kunt u niet zomaar naar eigen inzicht doen. Er zitten namelijk een aantal regels aan verbonden. Zo verwacht de Belastingdienst dat er een aantal basisgegevens op staan. Uw bedrijfsnaam met adres mag sowieso niet ontbreken, net als uw KvK- en btw-nummer. Wilt u er zeker van zijn dat u niks vergeet? Vraag dan om advies aan de boekhoudexperts van VMF Administratiekantoor.

Datum

Data doen er ook toe. Het is belangrijk dat u de datum waarop u de factuur uitreikt correct noteert. Vanaf dit moment gaat de betalingstermijn namelijk in. En daarnaast is het voor uw klant of opdrachtgever ook handig om te weten welk deel van het bedrag btw is. Daarom moet u het btw-percentage ook altijd vermelden.

Digitaal of op papier

Er zijn vandaag de dag veel verschillende manieren om een factuur op te stellen. Een handige en moderne manier is om dit digitaal te doen met een facturatieprogramma. Dit kan worden gekoppeld aan uw bank- of KvK-gegevens, zodat deze altijd kloppen. Maar het kan ook zijn dat u wordt uitbetaald door een klant of opdrachtgever die liever een factuur op papier ontvangt. In dat geval zijn er een aantal dingen waar u op moet letten:

  • Gebruik zakelijk briefpapier met het logo en de gegevens van uw bedrijf. Dat maakt een professionele indruk en zorgt ervoor dat uw opdrachtgever snel kan betalen.
  • Zet uw eigen gegevens op de factuur. Met een mailadres of telefoonnummer erop bent u makkelijk te bereiken als het nodig is.
  • Vergeet ook niet te vermelden binnen welke termijn uw klant de factuur moet betalen. Dan ontstaan er geen misverstanden.

Al deze tips zijn niet verplicht, maar wel heel handig. U komt bovendien meteen heel serieus over, of u nou een beginnend of ervaren ondernemer bent.

Factureren kunt u leren

Correct en formeel factureren is belangrijk. Maar dat betekent niet dat u het niet op uw eigen manier kunt doen. Zoek zelf uit welke vorm, bijvoorbeeld digitaal of op papier, bij u, uw bedrijf en uw klanten past. Wilt u meer tips, advies of een partner die een deel van de administratie overneemt? Dan kunt u makkelijk en snel contact opnemen met VMF Administratiekantoor. Onze fiscale en boekhoudexperts helpen u graag verder!

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.