Fiscale voordelen bij investeringen

Het aanschaffen van duurzame middelen kan voor kleinere ondernemers, zoals een ZZP’er, een behoorlijke investering zijn. Toch zullen deze regelmatig moeten worden gedaan. Voor investeringen gelden echter bepaalde fiscale regelingen, waar u als ondernemer ook voordeel uit kunt halen. VMF Administratiekantoor adviseert u graag over de diverse regelingen en wat u daaruit kunt halen.

Definitie investeringen

Fiscale voordelen bij investeringenOnder investeringen valt de aanschaf van, vaak duurzame, bedrijfsmiddelen. Denk hierbij aan machines, transportmiddelen of gereedschappen. Hierbij wordt uitgegaan van een bedrag dat hoger is dan € 450,-. Onder dit bedrag mag het bedrag in één keer in de kosten worden verwerkt. Bij de regelingen voor investeringen is het belangrijk dat u voldoet aan de definitie van de Belastingdienst. Zo is het van belang dat het zaken zijn die gebruikt worden in uw onderneming en die u niet wilt verkopen. Zo kunnen ook vergunningen worden beschouwd als bedrijfsmiddelen.

Fiscale voordelen investeringen

Valt uw investering onder de definitie van de Belastingdienst? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van een van de verschillende aftrekposten. Dit zorgt ervoor dat u over een lager bedrag belasting moet betalen. Hierdoor bespaart u op belastinguitgaven. Bij het bekijken van de mogelijke voordelen is het belangrijk dat u het juiste investeringsbedrag hanteert. Dit is de aanschafprijs, zonder eventuele kortingen en subsidies, met daarbovenop de installatie- en aankoopkosten.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Een van de meest gebruikte aftrekposten voor investeringen is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hiervoor komt u in aanmerking als u ondernemer bent in Nederland en de investering valt tussen de € 2301,- en € 314.673,-. Investeringen in personenauto’s en woonhuizen, grond en goederen die verhuurd worden of in het buitenland worden gebruikt, vallen buiten deze regeling. Afhankelijk van de hoogte van uw investering kunt u rekenen op een fikse aftrekpost. Voor een indicatie van de bedragen kunt u terecht bij de Belastingdienst.

Milieuvriendelijke investeringen

Om de duurzaamheid van uw investeringen te bevorderen bestaan er ook aftrekposten voor investeringen op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Denk hierbij aan recyclingapparatuur of een versnipperaar. Er bestaan twee regelingen, de milieu-investeringsaftrek en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Met de milieu-investeringsaftrek kunt u maximaal 36% van het investeringsbedrag aftrekken van uw winst. Bij de willekeurige afschrijving milieu-investeringen kunt u op een willekeurig moment sneller afschrijven, waardoor u dat jaar minder belasting betaalt.

Duurzame energie investering

Naast milieuvriendelijke investeringen kunnen ook investeringen in energiebesparende middelen of duurzame energie in aanmerking komen voor een aftrekpost. De energie-investeringsaftrek geldt bijvoorbeeld voor de aanschaf van zonnepanelen of ledverlichting. Hierbij kunt u 54,5% van de investering in mindering brengen op de winst voor belasting. Let wel op, u kunt slechts gebruikmaken van één van de duurzame aftrekposten. Zowel de milieu-investeringsaftrek als de energie-investeringsaftrek is niet toegestaan.

Advies over uw investeringen

Bent u benieuwd van welke regelingen u kunt profiteren met uw investeringen? De adviseurs van VMF Administratiekantoor helpen u graag met het berekenen van uw voordeel. Ze adviseren u daarnaast over de diverse fiscale regelingen. Voor vragen over uw investeringen of meer informatie over de belastingsregelingen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.