Heeft u nog een goed uurtarief?

Wanneer is de laatste keer dat u goed heeft nagedacht over de hoogte van uw uurtarief? Het verhogen van uw tarief kan ontstaan uit verschillende beweegredenen. Is uw bedrijf gegroeid, of heeft u uw kennis, expertise en ervaring uitgebreid? Nu we in tijden van inflatie zitten, kijkt niemand ervan op als uurtarieven worden verhoogd. Wél is het belangrijk om te weten wat een terechte verhoging zou zijn en hoe u dat gaat communiceren met uw partners en klanten. Hoe kunt u dit het beste aanpakken?

Het juiste moment om erover na te denkenuurtarief

Het klinkt misschien gek, maar het is een goed moment om uw uurtarief te verhogen. Nu er een groot tekort is aan mensen op de arbeidsmarkt en deze schaarste inflatie als gevolg heeft, heeft u een sterke positie als ondernemer. Het onderbouwen van de beweegredenen voor de verhoging van uw uurtarief wordt bovendien sneller begrepen door uw koopkrachtverlies. Het is algemeen bekend dat iedereen aanpassingen moet maken om te blijven staan tijdens deze inflatie. Ook is het na de coronacrisis een goed moment om als zelfstandig ondernemer te onderhandelen. In deze periode hebben namelijk veel zzp’ers een langere tijd voor dezelfde uurtarieven gewerkt.

Zorg voor een sterke onderhandelingspositie

Het verschilt per branche hoe sterk u staat in uw onderhandelingspositie. Vooral zzp’ers in praktische beroepen kunnen flink omhoog gaan in uurtarieven. Werkt u in het middensegment van de arbeidsmarkt? Dan zijn uw vooruitzichten goed. Een goede onderhandeling moet u voorbereiden. Redeneer vanuit uzelf en niet vanuit de opdrachtgever, besef goed wat de inzet is. Doe uzelf niet te kort door te snel te denken dat uw opdrachtgever hier niet akkoord mee zal gaan, maar voer een onderzoek uit om te weten te komen wat een geschikt uurtarief zou zijn.

Wat verdienen zzp’ers in dezelfde branche om u heen? Wat verdienen mensen met een vaste baan? Het is belangrijk om hier onderzoek naar te doen omdat uw opdrachtgever geen loonbelasting en sociale lasten hoeft af te dragen en hij geen dertiende maand en vakantiegeld aan u kwijt is. Daarnaast moet u als zelfstandig ondernemer zelf voor een buffer en voor uw pensioen zorgen, dat lukt alleen als uw tarief hoog genoeg is. Ook op internet kunt u veel informatie vinden over de juiste uurtarieven.

Uw openingsbod zet de toon

Onderhandelen kan een lastig spel zijn. Begin uw openingsbod met enthousiasme, onderbouw duidelijk uw beweegredenen, laat gedetailleerd zien waar uw voorstel vandaan komt. En misschien wel het belangrijkste: durf door te vragen als uw openingsbod wordt afgewezen. Bereid u voor op tegenargumenten zodat u altijd een antwoord klaar heeft. Vraag ook door naar de beweegredenen van de reactie van uw opdrachtgever en ga samen op zoek naar een compromis. Onze grootste tip: zet niet te laag in.

VMF Administratiekantoor is uw steuntje in de rug

Het verhogen van uw uurtarief kan lastig zijn. Heeft u een administratiekantoor nodig die voor u berekent welke verhoging er nodig is om een duurzaam en toekomstbestendig inkomen uit uw onderneming te halen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Onze adviseurs voorzien u graag van een bedrijfseconomisch advies en spreken u er tijdig op aan als uw tarief omhoog kan, zodat u te allen tijde het meeste uit uw onderneming haalt.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.