Hoe investeert u slim in uw onderneming?

Investeren in bedrijfsmiddelen heeft de nodige risico’s, maar het kan in goede gevallen erg veel opleveren voor uw onderneming. Maar hoe weet u zeker of u een verantwoorde investering doet? Wij geven u in deze blog graag wat aandachtspunten om u op weg te helpen.

Een goed plan als basis

slim investeren ondernemingDe basis van iedere succesvolle onderneming is een weldoordacht strategisch plan, vooral als u extern gefinancierd wilt worden. Daarom moet u vanaf het begin nadenken over uw ambities, hoe u winst gaat genereren, en hoe u dit waarmaakt. Het is belangrijk dat u dat soort grote beslissingen goed afweegt, zonder te veel uit te gaan van gevoel (hoewel dit soms ook goed uitpakt). Ga daarom na of uw idee echt vernieuwing brengt op de markt en wat de vraag ernaar is. Met een goed strategisch plan heeft u duidelijk inzicht en kunt u uw investeringen beter plaatsen in de context. Vraag u vervolgens af: hoe draagt de investering bij in het realiseren van mijn visie?

Maak een begroting

Bij de groei van uw onderneming hoort goed vooruitkijken. Daarbij helpt een investeringsbegroting om inzicht te krijgen in wat u nodig gaat hebben op korte en lange termijn, en wat alles gaat kosten. Door bij verschillende partijen offertes aan te vragen krijgt u hiervan een goed beeld. Daarnaast komt ook een financieringsbegroting van pas, waarin u op een rij zet hoe u de nodige middelen gaat financieren. Breng daarbij de verhouding in kaart tussen het eigen vermogen dat u gebruikt en het vreemd vermogen.

Investeringsregelingen

Zorg ook dat u bewust bent van de investeringsregelingen die de overheid heeft opgesteld. Deze regelingen zijn bedoeld voor het stimuleren van nieuwe ondernemers. Zo kunt u bijvoorbeeld mileu- of energie-investeringsaftrek krijgen, als de middelen waarin u investeert erkend zijn als groene investeringen door het betreffende ministerie. Zo’n aftrek is natuurlijk mooi meegenomen. U kunt bij een adviseur terecht voor meer informatie over de voorwaarden.

Advies over uw investeringen?

Zit u met vragen over hoe u investeringen in bedrijfsmiddelen goed kunt aanpakken? De adviseurs van VMF helpen u graag verder. U kunt met ons het gesprek aan gaan door contact op te nemen.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.