Hybride werken blijft bestaan: hoe doen we dit succesvol?

Het CBS heeft geconcludeerd dat thuis werken een groot onderdeel van het bedrijfsleven blijft, ook als dit niet meer nodig is door de Corona-regelingen. In veel bedrijven waar thuis en op kantoor werken allebei een optie is, zal dit afgewisseld blijven worden met elkaar. De afgelopen twee jaar hebben we bewezen dat thuis werken goed kan gaan en er zelfs voordelen aan verbonden zijn die we misschien niet eerder zagen. Een nieuwe standaard van werken is in ons leven geblazen, hoe zorgen we dat dit langdurig goed gaat? Hiervoor moeten we rekening houden met een aantal factoren.

Maak duidelijke afspraken

thuis werken

Werkafspraken werden voorheen makkelijk gecommuniceerd omdat u eigenlijk altijd met uw collega’s op dezelfde locatie aan het werken was. De lijntjes waren korter waardoor spontaan overleg eenvoudiger tot stand kwam. Nu hybride werken een blijvende factor is, is het belangrijk om op voorhand duidelijke afspraken te maken zodat u en uw collega’s niet langs elkaar heen werken. Stem goed af hoe het werk wordt ingericht: wat doen we, waarom, hoe, met wie, volgens welke richtlijnen en procedures, wanneer en natuurlijk nu: waar? Het creëren van werkafspraken zorgt voor een prettige en heldere communicatie en planning.

Plan ontmoetingen in

De kans dat collega’s elkaar tegenkomen op kantoor is door het vele thuis werken veel kleiner geworden. Er zullen dus minder momenten zijn waarop meerdere collega’s elkaar zien of tegenkomen, vooral tegelijkertijd. Met elkaar in verbinding blijven is belangrijk voor bijvoorbeeld de werksfeer en de motivatie. Hierdoor is het nodig om ontmoetingen in te plannen. Zorg dat collega’s in contact blijven en elkaar blijven spreken door een periodieke ontmoeting in de planning te zetten. Dit kan online of op kantoor plaatsvinden. Door dit te organiseren wordt de collegialiteit behouden of zelfs versterkt.

Houd rekening met behoeftes en waardering

Doordat de onderlinge lijnen onder leidinggevenden en collega’s minder kort zijn kan het uitspreken van waardering of feedback bij het behalen van taken en het opnemen van extra werk erbij inschieten. Ook al wordt er thuis gewerkt, blijft het belangrijk om tijd te nemen om te pijlen waar iedereen staat. Zorg dat uw collega’s zich gezien blijven voelen en dat ze nog steeds voelen dat ze deel uitmaken van een hecht team dat samen werkt aan hetzelfde eindresultaat.

Houd thuis werken prettig voor iedereen

Naast de voordelen van thuis werken bestaan er ook vele valkuilen. Bij het letten op de bovenstaand genoemde punten houdt u uw team verbonden en zorgt u dat thuis werken een toevoeging aan het bedrijfsleven blijft in plaats van dat het verandert in een nadeel. Het helder communiceren is een grote leidraad in dit verhaal. Zo houdt u hybride werken prettig voor heel het team.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.