Ontdek de voordelen van Werkkostenregeling (WKR) voor uw onderneming

Als werkgever wilt u uw team een blijk van waardering kunnen geven zonder het oplopen van fiscale complicaties. De Werkkostenregeling (WKR) is in het leven geroepen om diverse mogelijkheden te bieden om uw werknemers een extraatje te geven waar dat nodig is, en waar u dat natuurlijk wilt, zonder hier direct fiscale nadelen van te ervaren.  VMF Administratiekantoor verkent in deze blog samen met u de wereld van de WKR, waarbij we de vrije ruimte, gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen toelichten.

Werkkostenregeling (WKR): wat is het precies?werkkostenregeling wkr

In 2011 geïntroduceerd, vereenvoudigt de WKR het complexe landschap van vergoedingen voor werkgevers. Alles wat aan uw medewerkers wordt verstrekt of vergoed, valt onder deze regeling. De onbelaste vergoedingen vinden plaats binnen de vrije ruimte, maar niet alles valt hierbinnen. Gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen zijn ook onderdeel van de WKR.

De vrije ruimte

De vrije ruimte betreft het onbelaste bedrag dat u kunt besteden aan extra’s voor uw medewerkers. Het percentage wordt jaarlijks bepaald op basis van het fiscale loon. Voor 2023 was dit vastgesteld op 3,0% van het totale fiscale loon tot €400.000, terwijl het daarboven slechts 1,18% bedraagt.

Zodra u deze grens overschrijdt, wordt er 80% belasting geheven. Het is daarom van belang tijdig een plan op te stellen om binnen deze grenzen te blijven.

Bestedingsmogelijkheden binnen de vrije ruimte

Als werkgever heeft u de vrijheid om te kiezen waar u de vrije ruimte aan besteedt, zolang het maar voor uw medewerkers is! Denk aan cadeaubonnen, sportabonnementen en kerstpakketten. Er geldt echter een gebruikelijkheidstoets die voorschrijft dat een vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Ook is er een jaarlijkse limiet van €2.400 per medewerker.

Aangezien de vrije ruimte snel op kan raken, raden we het aan om op tijd na te denken over de besteding ervan.

Gerichte vrijstellingen

Er bestaan verschillende gerichte vrijstellingen die geen invloed hebben op de vrije ruimte. Dit omvat gebruikelijke vergoedingen voor reiskosten, thuiswerken en persoonlijke ontwikkeling.

Nihilwaardering: wat houdt dit in?

De nihilwaardering draait om de definitie van een ‘werkplek’. Alleen voorzieningen die daadwerkelijk op de werkplek worden gebruikt, mogen als nihil worden gewaardeerd. Voorbeelden hiervan zijn ergonomische werkvoorzieningen, consumpties zoals fruit en gezonde dranken (maar geen complete maaltijden), ontspanningsruimtes met spellen, en voorzieningen die thuiswerk comfortabeler maken.

Heeft u hulp nodig bij uw financiën?

Hoewel de regels zijn vereenvoudigd, kan het nog steeds lastig zijn om te bepalen waar kosten moeten worden opgevoerd. Elk geval is uniek. Neem bij twijfel contact op met de experts van VMF Administratiekantoor voor een professioneel advies.

Als u zich overweldigd voelt door belastingzaken of als u twijfelt over uw kennis en tijd voor een correcte afhandeling, staan de fiscalisten van VMF Administratiekantoor voor u klaar. Laat ons u helpen om uw belastingzaken deskundig te regelen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over hoe wij u kunnen ondersteunen!

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.