Uw checklist voor het correct afsluiten van dit boekhoudjaar als ondernemer

Het einde van 2023 is in zicht en voor zelfstandig ondernemers is dit een belangrijke periode om de administratie op orde te brengen en het huidige boekjaar correct af te sluiten. Een foutloze afsluiting van het administratiejaar is essentieel voor een soepele overgang naar 2024, en natuurlijk voor het voldoen aan de wettelijke verplichtingen als ondernemer. Om u als ondernemer een handje op weg te helpen, heeft VMF Administratiekantoor een checklist gemaakt die u kunt nalopen om zo niks over het hoofd te zien tijdens het afsluiten van het huidige boekjaar.

1. Controleer en update uw financiële gegevensboekhoudjaar afsluiten

 • Boekhouding bijwerken: Zorg ervoor dat al uw inkomsten en uitgaven nauwkeurig zijn geregistreerd in uw boekhoudsysteem. Controleer of alle transacties zijn ingevoerd en gecategoriseerd.
 • Bankafschriften controleren: Vergelijk uw bankafschriften met uw boekhoudgegevens om eventuele verschillen op te sporen en te corrigeren.
 • Openstaande facturen: Controleer of er nog openstaande facturen zijn die moeten worden geïnd. Overweeg het versturen van herinneringen voor achterstallige betalingen.

2. Inventarisatie van activa en passiva

 • Inventarisatie van voorraden en eigendommen: Controleer uw voorraadniveaus en de waarde van eventuele bedrijfsmiddelen. Update waar nodig de waardering van uw activa.
 • Schulden en verplichtingen: Bekijk en registreer alle openstaande rekeningen, leningen of andere financiële verplichtingen die u nog moet afhandelen.

3. Belastinggerelateerde zaken

 • BTW-aangifte: Zorg ervoor dat u alle BTW-aangiftes voor het jaar correct heeft ingediend. Controleer of alles in overeenstemming is met de regelgeving.
 • Inkomstenbelasting: Maak u klaar voor de inkomstenbelastingaangifte door alle relevante documenten te verzamelen en te organiseren. Denk aan inkomsten, kosten, aftrekposten en eventuele bonnen of bewijsstukken.

4. Evaluatie van financiële prestaties

 • Financiële analyse: Analyseer de financiële prestaties van het afgelopen jaar. Kijk naar winst- en verliesrekeningen, cashflowoverzichten en balansen om inzicht te krijgen in de gezondheid van uw bedrijf.
 • Doelstellingen voor het nieuwe jaar: Gebruik de inzichten uit uw financiële analyse om doelstellingen en strategieën voor het komende jaar te formuleren.

5. Juridische en administratieve verplichtingen

 • Bedrijfsregistraties: Controleer of alle bedrijfsregistraties en vergunningen up-to-date zijn en vernieuw ze indien nodig.
 • Contracten en overeenkomsten: Bekijk lopende contracten met leveranciers, klanten en eventuele partners. Zorg ervoor dat alle contracten nog steeds relevant zijn en overweeg indien nodig vernieuwing of herziening.

6. Voorbereiding op het nieuwe jaar

 • Budgettering en planning: Stel een budget op voor het nieuwe jaar en maak een plan om uw financiële doelen te bereiken.
 • Software en tools: Evalueer of uw huidige boekhoudsoftware en andere tools nog steeds voldoen aan uw behoeften. Overweeg eventuele upgrades of veranderingen.

7. Raadpleeg een professional

Overweeg om een administratiekantoor te raadplegen voor deskundig advies bij het afsluiten van uw administratiejaar. Zij kunnen waardevolle inzichten bieden en helpen bij het optimaliseren van uw financiële situatie.

VMF Administratie zorgt voor een overzichtelijke en correcte administratie

Is het op orde brengen van uw administratie iets waar u veel tijd aan kwijt bent en waar u telkens weer tegenop kijkt? Dan ondersteunt VMF Administratiekantoor u graag. Wij bieden overzicht in uw financiën, een heldere financiële planning en financieel advies. Onze deskundigen nemen graag uw complete financiële administratie over, zodat u altijd een geheel correcte boekhouding heeft en precies weet waar u aan toe bent. Twijfel niet om contact met ons op te nemen; we delen graag meer informatie over wat we kunnen betekenen. Samen zorgen we ervoor dat 2024 een succesvol jaar wordt!

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.