Verplichtingen en bepalingen bij uw arbeidsovereenkomst

Een goed opgestelde arbeidsovereenkomst zorgt voor duidelijkheid over de afspraken tussen u en uw werknemer. Maar waar moet u op letten bij het maken van een arbeidsovereenkomst? Zo zijn er een aantal zaken waar u aan moet voldoen. VMF Administratiekantoor helpt u graag bij het correct opstellen van uw arbeidsovereenkomst.

Voorwaarden

Arbeidsovereenkomst

Er zijn een aantal voorwaarden waar aan voldaan moet worden bij een arbeidsovereenkomst. Zo is het van belang dat u als werkgever de opdracht en werkinhoud bepaalt en dat uw werknemer in dienst is. Daarnaast wordt de werknemer betaald voor het werk en kan het werk niet worden uitbesteed aan iemand anders die niet binnen uw onderneming werkt. Gelden alle voorwaarden? Dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst.

Schriftelijke overeenkomst

In een arbeidsovereenkomst moeten schriftelijk een aantal zaken van de werkgever en werknemer worden vastgelegd. Naast adresgegevens zijn dat bijvoorbeeld de functie, het soort contract en de duur van het contract. Daarnaast moeten ook belangrijke zaken als vakantiedagen, opzegtermijn en het loon worden opgenomen in de overeenkomst.

Niet verplicht

Een schriftelijke arbeidsovereenkomst is niet verplicht, zo kunt u ook mondeling afspraken maken met uw werknemer. Het kan ook zijn dat er helemaal geen duidelijke afspraken zijn. Wanneer iemand 3 maanden lang elke week, of minimaal 20 uur per maand, voor u werkt mag er echter worden uitgegaan van een arbeidsovereenkomst. U bent als werkgever dan verplicht het minimumloon te betalen aan uw werknemer. Daarnaast kunt u de werknemer ook niet zomaar ontslaan.

Cao is leidend

Naast de schriftelijke verplichtingen zijn er ook nog een aantal wettelijke bepalingen waar u rekening mee moet houden. Geldt er bijvoorbeeld een cao binnen uw branche? Dan gaan deze afspraken altijd voor. Afspraken in uw arbeidsovereenkomst kunnen dan ook nooit slechter zijn dan die van de cao, beter mag uiteraard wel.

Uw arbeidsovereenkomst opstellen

Wilt u een arbeidsovereenkomst opstellen voor uw werknemer en wilt u er zeker van zijn dat u voldoet aan alle voorwaarden? Bij VMF Administratiekantoor adviseren we u graag over uw overeenkomst en kunnen we deze op een correcte manier voor u opstellen. Voor vragen over uw arbeidsovereenkomst kunt u altijd contact met ons opnemen. U kunt natuurlijk ook altijd een afspraak bij ons maken om de mogelijkheden te bespreken.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.