Wat zijn de zelfstandigen- en startersaftrek?

startersaftrek zelfstandigenaftrekAls zelfstandig ondernemer draagt u veel verantwoordelijkheid, maar u heeft ook recht op veel voordelen. Zo zijn er verschillende aftrekposten die speciaal in het leven zijn geroepen voor ZZP’ers. Twee belangrijke waar u veel voordeel uit kunt halen zijn de zelfstandigen- en startersaftrek. De experts van VMF Administratiekantoor geven u in deze blog meer inzicht in deze aftrekposten.

Startersaftrek

De startersaftrek is, zoals de naam al zegt, bedoeld voor ondernemers die net zijn gestart. Deze aftrekpost betekent dat u extra geld af mag trekken van uw winst. Zo betaalt u minder belasting. Op die manier start u met minder zware lasten met uw bedrijf en heeft u ook meer financiële ruimte om benodigdheden zoals apparatuur of visitekaartjes in te slaan. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden, waarvan de belangrijkste is dat u in de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer bent geweest voor de inkomstenbelasting. Anders bent u natuurlijk geen starter. Andere voorwaarden zijn:

  • Dat u in de afgelopen vijf jaar maar twee keer van de zelfstandigenaftrek gebruik hebt gemaakt, waar we zo op terug komen;
  • U bent in de afgelopen vijf jaar niet vanuit een BV weer begonnen aan een eenmanszaak, zonder fiscale belemmeringen, wat een ‘geruisloze terugkeer’ wordt genoemd;
  • En u moet ook recht hebben op de zelfstandigenaftrek.

Wanneer u aan deze voorwaarden voldoet, mag u de startersaftrek optellen bij de zelfstandigenaftrek. Zo kunt u meer kostenposten aftrekken en hoeft u minder belasting te betalen.

Zelfstandigenaftrek

Maar wat is dan de zelfstandigenaftrek? Dat is een speciale aftrekregeling voor ZZP’ers. Als zelfstandig ondernemer heeft u veel vrijheid, maar neemt u ook een risico omdat u veel verantwoordelijkheden hebt. U moet bijvoorbeeld al uw uitgaven uit eigen zak betalen. Daarom kan deze aftrek die last voor u verlichten. Ook voor deze aftrekpost moet u ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Maar daarnaast moet u ook het urencriterium halen. Daarvoor moet u per kalenderjaar 1.225 uren aan uw bedrijf besteden. Of u die haalt, weet u door een goede urenadministratie bij te houden. Ook mag u op 1 januari niet de AOW-leeftijd bereiken. Anders krijgt u de helft van de zelfstandigenaftrek.

Wat levert het op?

Dit jaar kunt u met de zelfstandigenaftrek alleen al in totaal €6.670,- aftrekken van de belasting. En zelfs als u in dit coronajaar minder winst hebt gemaakt dan verwacht, kunt u nog profiteren. Omdat u in 2021 maximaal 43 procent van het belastingtarief mag aftrekken, kan het zijn dat u minder betaalt dan de totale zelfstandigenaftrek waard is. Het resterende bedrag kunt u in de komende negen jaar nog verrekenen over de belasting. Dit noemt de Belastingdienst niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek. Wel moet uw winst dan hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

Bezig met ondernemen

Bij VMF Administratiekantoor kunnen we ons voorstellen dat al deze regelingen u blij maken, maar dat alle regels, tarieven en percentages u overvallen. U wilt natuurlijk vooral lekker bezig zijn met ondernemen, en niet steeds in uw hoofd de aftrek hoeven verrekenen. Onze financiële experts kunnen u die zorg uit handen nemen. Door u passend advies te geven en mee te kijken naar uw inkomsten en belastingen, komt u al veel verder. Het is zelfs mogelijk om uw belastingzaken volledig aan ons uit te besteden! Neem daarom snel contact op met VMF Administratiekantoor, en kom erachter op welke aftrekposten u recht heeft.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.