Alternatieve financiering voor uw onderneming

Heeft u een financiering nodig voor uw onderneming maar kunt u niet voldoende lenen bij de bank of zoekt u juist naar andere manieren? Er zijn tal van alternatieve financieringsvormen die voornamelijk voor MKB’ers en ZZP’ers zeer interessant kunnen zijn. Wij geven u graag wat uitleg over de vier meest gebruikte financieringsvormen.

Gezamenlijke financiering met crowdfunding

Crowdfunding is een vrij bekende en steeds verder groeiende manier van financieren. Hiermee kan geld worden opgehaald voor en specifiek project of bedrijf met behulp van meerdere kleinere investeerders. Zo bent u niet afhankelijk van één grote investeerder maar komt het geld vanuit kleine investeringen, wat voor MKB’ers en ZZP’ers vaak een stuk makkelijker is. Er bestaan verschillende varianten van crowdfunding, waarbij onze financieel adviseurs u kunnen helpen bij het selecteren van een geschikte variant.

Geld en ervaring met een business angel

Alternatieve financiering

De business angel is niet alleen een geldverstrekker maar biedt ook kennis en ervaring aan. Dit zijn veelal ervaren ondernemers die als een soort mentor hulp bieden aan startende ondernemers. Zo krijgt u als ondernemer een goede investering en de hulp om uw onderneming te laten groeien. In ruil hiervoor krijgt de ervaren ondernemer vaak aandelen of een achtergestelde lening. Deze manier van financieren wordt vaak gebruikt wanneer een onderneming groeiende is. Een gedegen groeistrategie is dus ook belangrijk om een investeerder te overtuigen.

Debiteurenfinanciering met behulp van factoring

Om problemen met financiering tegen gaan bestaan er zogeheten factoringmaatschappijen. Zij zorgen ervoor dat u geen problemen krijgt met niet betalende debiteuren. Een factoringmaatschappij neemt de betaling van de factuur, min een bepaald percentage, over en gaat vervolgens zelf de schuld bij uw klant innen. U krijgt direct de betaling en voorkomt dus stress en gedoe met betalingsachterstanden. Om samen te werken met factoringmaatschappijen moet u vaak wel inzicht geven in de debiteuren en het betalingsverleden. Bij VMF Administratiekantoor helpen we u graag een dergelijk overzicht op te stellen.

Privéleningen

Een vrij eenvoudige financieringsvorm is natuurlijk de privélening. Geld lenen van familie of vrienden geeft u kapitaal zonder al te veel procedures te moeten doorlopen. Het gevaar is natuurlijk dat uw relatie kan verslechteren met de geldschieter. Daarom moet u van tevoren duidelijke afspraken op papier zetten zodat iedereen zich daar aan houdt. Om familie en vrienden uitleg te geven over het rendement dat ze kunnen krijgen op hun investering kunnen we u helpen met het opstellen van een liquiditeitsprognose.

Juiste financiering kiezen

Voor het selecteren van een alternatieve financieringsvorm is het belangrijk om goed te weten wat u wil en welke vorm van financiering het beste bij uw onderneming past. Wij helpen u graag met dit proces en het opstellen van eventuele benodigdheden om de financiering rond te krijgen. Voor meer informatie of vragen over alternatieve financieringsvormen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.