Btw voor starters

Als startend ondernemer komt u vrijwel direct in contact met btw. Maar wat moet u als beginner in deze branche hierover weten? En wat houdt btw nu eigenlijk precies in?

Wat is btw?

De afkorting btw staat voor belasting toegevoegde waarde. Deze wetgeving is van kracht bij de levering van een dienst of product. U betaalt dus in feite belasting over de omzet die u binnenhaalt met uw onderneming.

Van welke tarieven zijn er sprake?

In Nederland hanteren wij verschillende btw tarieven: 0, 9 en 21 procent. Wanneer welk tarief wordt gebruikt hangt af van de producten of diensten die u koopt. Het 0% btw-tarief geldt voor de internationale handel. Geneesmiddelen en voedingsmiddelen vallen vervolgens onder het btw-tarief van 9%. En tot slot het hoogte percentage van 21%. Hieronder vallen de meeste producten.

Aangifte doen

BTW voor startersEr zijn meerdere mogelijkheden betreffend het doen van uw btw-aangifte. U kunt dit doen per maand, per kwartaal of per jaar. De meest gebruikelijke aangifteperiode is een kwartaal, hiermee beperkt u de administratieve lasten tot een minimum.

De deadline voor de aangifte valt op de laatste dag van de maand, die volgt op het einde van de periode. Vermijden dat u te laat bent met uw aangifte en een boete krijgt? Met het Btw-Alert van de belastingdienst ontvangt u automatisch een melding wanneer het weer tijd is om aangifte te doen.

Eerste keer aangifte doen

U krijgt uw eerste btw-aangifteformulier nadat de inschrijving van uw onderneming bij de Kamer van Koophandel is afgerond. Het eerste aangifteformulier ontvangt u vaak op papier.

Indien u uw btw-aangifte digitaal wilt verwerken ontvangt u van de belastingdienst de daarvoor bestemde inloggegevens. Het is niet uitgesloten dat uw eerste aangifte een nul-aangifte is, maar afgezien daarvan is het van belang dat deze aangifte tijdig wordt ingediend.

Het bijhouden van de administratie

De basis van uw btw-aangifte is een goede administratie. Het is uw verplichting als ondernemer een administratie bij te houden in een, voor de belasting controleerbare, boekhouding. Het is niet alleen van belang voor uw aangifte omzetbelasting, maar ook om te allen tijde op de hoogte te blijven van de cijfermatige bewegingen binnen uw onderneming. Wanneer u een vast moment creëert voor het bijhouden van de administratie voorkomt u dat uaan het einde van het kwartaal nog moet gaan zoeken naar alle benodigde cijfers.

Meer willen weten?

Wij zijn een belasting-, administratie- en advieskantoor dat zich specialiseert in het ondersteunen van ZZP’ers en Mkb’ers. Wij hopen met onze jarenlange ervaring u ook te kunnen helpen. Dus heeft u eventuele vragen over btw of aangifte doen? Dan kunt u altijd contact opnemen met een adviseur van VMF Administratiekantoor.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.