De FOR wordt afgeschaft: wat is de beste keuze voor u?

De kogel is door de kerk: per 1 januari 2023 wordt de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) afgeschaft. Zo hopen ze de verhoging van de kosten van de AOW mede te kunnen financieren. Velen zijn verbaasd over deze keuze omdat maar liefst 34% van de zelfstandige ondernemers gebruik maakt van de FOR. Het is erg belangrijk dat zzp’ers pensioen opbouwen. Wat zijn de beste alternatieven voor de oudedagsreserve?

De FOR in het kort

FOR wordt afgeschaftDe Fiscale Oudedagsreserve is een regeling waarbij u als ondernemer of zzp’er een deel van uw winst opzij kunt zetten voor uw pensioen. Doordat het geld binnen uw onderneming wordt gereserveerd, hoeft u over dit bedrag geen belasting te betalen. U moet dan wel dit geld in uw onderneming houden. De FOR zorgt ervoor dat u uw belastingdruk kunt verlagen, maar dat u wel pensioen opbouwt.

De FOR komt pas vrij als u stopt met uw onderneming of met pensioen gaat. Deze manier van pensioen opbouwen is gunstig voor een zzp’er doordat er geen sprake is van loondienst en dus een werkgeverspensioen. Om dus naast uw AOW een lekker pensioen op te bouwen moet u zelf in actie komen. Dankzij de FOR kunt u een fiscaal aantrekkelijk pensioen opbouwen terwijl het geld binnen de onderneming blijft.

Wat betekent de afschaffing voor u?

Maakt u op dit moment gebruik van de FOR? Dan kunt over 2022 nog een bedrag toevoegen. Bestaande FOR-reserves mogen namelijk op basis van de huidige regels worden afgewikkeld. Ook als u op dit moment geen gebruik maakt van de oudedagsreserve zou u dat dit jaar nog kunnen doen. Zelfs over 2021 nog, als u het boekjaar nog niet heeft gesloten. Aangezien deze regeling verdwijnt en u vanaf 2023 een alternatief moet vinden, raden wij u aan een andere oplossing te vinden.

Wat zijn uw opties?

Sparen of beleggen in box 3

Wilt u uw geld liever nog niet vastzetten? Dan zou u in box 3 kunnen sparen of beleggen. Hierdoor kunt u net zoals bij de FOR vrij beschikken over uw geld. Houd er rekening mee dat met de lage rente uw vermogen niet of nauwelijks groeit.

Fiscaal pensioensparen

Het geld dat u voor uw pensioen inlegt levert u net zoals bij de FOR een aftrekpost op. U bepaalt zelf uw pensioendatum en sinds 5 jaar is er zelfs een zzp-pensioen, waardoor uw inleg meteen als buffer gebruikt kan worden bij arbeidsongeschiktheid.

VMF Administratiekantoor geeft u advies op maat

Heeft de afschaffing van de Fiscale Oudedagsreserve effect op u als zelfstandig ondernemer of zzp’er? Wij geven u graag aan de hand van uw situatie betrouwbaar en helder financieel advies. Dankzij onze jarenlange ervaring in het uitvoeren van financiële administratie bent u verzekerd van het beste advies voor uw onderneming. Wilt u graag meer informatie over mogelijke pensioenregelingen of wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. VMF Administratiekantoor zorgt ervoor dat u het meeste uit uw onderneming haalt.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.