De invloed van debiteurenbeheer op uw werkkapitaal

Zoals eerder aangegeven is goed debiteurenbeheer cruciaal voor uw onderneming om niet betalende klanten te voorkomen. Dit geeft u niet alleen een hoop kopzorgen, het heeft ook invloed op uw werkkapitaal. En dat kan voor problemen zorgen in de onderneming. Wij leggen uit hoe dit werkt en hoe u hierop in kan spelen.

Gevolgen voor werkkapitaal

Debiteurenbeheer werkkapitaal

Wanneer u als ondernemer een verkoop doet is dit direct zichtbaar in het debiteurensaldo. Het is echter niet zo dat dit meteen terug te vinden is in uw liquide middelen. Pas wanneer u de liquide middelen binnen heeft kunt u nieuwe investeringen doen, leveranciers betalen of nieuwe voorraad aankopen. Het uitblijven van betalingen heeft dus direct invloed op uw werkkapitaal. Wanneer de uiterste betaaltermijn ruim verstreken is bent u uw klant simpelweg aan het voorfinancieren. Dan is het wellicht beter een voorziening te treffen.

Oplossingen

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk om het werkkapitaal positief te beïnvloeden. Zo kunt u met bepaalde regelingen om ervoor te zorgen dat klanten sneller betalen. Wij lichten er een aantal voor u toe.

Betaalkortingen

Het verstrekken van betaalkortingen kan klanten ertoe verleiden direct te betalen. Bij een betaalkorting krijgen klanten die bijvoorbeeld binnen enkele dagen betalen een korting van 2% op de factuur. Zo zullen er klanten zijn die er voor kiezen om gelijk te betalen waardoor u sneller meer liquide middelen ter beschikking heeft.

Vooruitbetalingen

Voor sommige ondernemers is het ook mogelijk om vooruitbetalingen te hanteren. Hierbij betaalt de klant alvast een deel van de factuur vooraf en wordt de rest bij daadwerkelijke levering van product of dienst betaald. Zo heeft u eerder de beschikking over het geld en kunt u uw werkkapitaal verbeteren. Wanneer u een flinke investering moet doen om een product of dienst te leveren kunt u ook vooraf aangeven dat de factuur in delen betaald dient te worden om uw werkkapitaal stabiel te houden.

Factoring

U kunt de vordering van de facturen ook uitbesteden aan een zogeheten factormaatschappij. Deze maakt direct een bepaald percentage van de factuur(meestal 90%) over naar u. Het restant krijgt u van op het moment dat de klant betaald heeft aan de factormaatschappij. Hiervoor wordt wel een factorfee gerekend per factuur.

Hulp bij uw debiteurenbeheer?

Wilt u graag ondersteuning bij uw debiteurenbeheer of twijfelt u over een manier op betalingsachterstanden te voorkomen en uw werkkapitaal op orde te houden? Dan helpen we u bij VMF Administratiekantoor graag met het juiste advies en het in gang zetten van mogelijke oplossingen. Voor meer informatie of vragen over debiteurenbeheer kunt u gerust contact met ons opnemen.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.