Drie manieren om uw eenmanszaak om te zetten naar een bv

Het omzetten van een eenmanszaak naar een bv kan een slimme zet zijn voor groei en bescherming van uw bedrijf. Maar hoe doet u dat precies? Er zijn verschillende manieren om deze overgang te maken, en vandaag gaan we dieper in op drie van de meest gebruikte methoden. Onthoud echter altijd: raadpleeg een expert, zoals VMF Administratiekantoor, om te bepalen welke optie het beste past bij uw specifieke situatie!

Wat betekent stakingswinst?eenmanszaak omzetten bv

Voordat we beginnen, is het belangrijk om te begrijpen wat stakingswinst precies is. Stakingswinst is het geldbedrag dat u ontvangt wanneer u besluit te stoppen met uw eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) en al uw activa verkoopt. Het vertegenwoordigt het verschil tussen de boekwaarde van uw bedrijfsmiddelen (zoals inventaris en voorraden) en hun huidige marktwaarde, oftewel wat u ze nu zou kunnen verkopen. Als de huidige waarde hoger is dan de boekwaarde, moet u belasting betalen over dit extra bedrag.

1.      Activa-passivatransactie

Deze methode is het snelst en eenvoudigst. Met een activa-passivatransactie verplaatst u simpelweg al uw activa en passiva naar de nieuwe bv. U verkoopt in feite al uw bezittingen en schulden aan de bv. Belangrijk is om belasting te betalen over de stakingswinst van uw eenmanszaak of aandeel in de vof. Dit is vooral handig als uw bedrijf niet veel waarde heeft.

2.      Geruisloze inbreng

Bij een geruisloze inbreng verandert er weinig aan uw bedrijfsstructuur. Uw eenmanszaak of vof wordt zonder veel gedoe omgezet naar een bv. U behoudt dezelfde waarden van uw vorige bedrijf, inclusief stille reserves en goodwill. Dit is een slimme keuze als uw oude onderneming veel stille reserves en goodwill heeft, omdat u dan geen stakingswinst hoeft te betalen.

3.      Ruisende inbreng

Met een ruisende inbreng wordt uw eenmanszaak of vof omgezet in een bv op basis van de werkelijke economische waarde van uw bedrijf. U begint dan met nieuwe boekwaarden die kunnen worden afgeschreven. Hoewel u bij deze methode belasting moet betalen over de stakingswinst, biedt het voordelen als u van plan bent om uw bedrijf binnen drie jaar te verkopen.

Welke methode kiest u?

De keuze tussen deze methoden hangt af van uw specifieke situatie:

  • Kies voor een activa-passivatransactie als uw eenmanszaak of vof niet veel waarde heeft.
  • Ga voor een geruisloze inbreng als uw bedrijf veel ‘onzichtbare’ waarde heeft.
  • Overweeg een ruisende inbreng als u van plan bent uw bedrijf binnen drie jaar te verkopen.

Het omzetten van uw eenmanszaak naar een bv is een belangrijke beslissing. Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent en professioneel advies krijgt om de beste optie voor uw bedrijf te kiezen. Bij VMF Administratiekantoor staan we altijd klaar om u te begeleiden bij deze overgang en om al uw financiële vragen te beantwoorden.

Zet uw onderneming om naar bv met VMF Administratiekantoor

VMF Administratiekantoor levert professioneel en betrouwbaar financieel advies aan zelfstandige ondernemers die de stap willen zetten naar een bv. Wij begrijpen dat deze overgang een belangrijke en soms complexe beslissing is. Daarom bieden wij nauwkeurig en persoonlijk advies, zodat u de juiste keuzes kunt maken voor uw bedrijf. Ons team van deskundige adviseurs staat klaar om u te begeleiden bij elke stap van het proces, van het evalueren van uw bedrijfsstructuur tot het berekenen van stakingswinst en het verzorgen van alle administratieve formaliteiten. Bovendien nemen wij graag de volledige financiële administratie uit handen, zodat u zich kunt concentreren op het laten groeien van uw bedrijf. Neem contact op voor de mogelijkheden! Met VMF Administratiekantoor kunt u rekenen op een partnerschap dat gebaseerd is op professionaliteit, betrouwbaarheid en aandacht voor uw financiële behoeften.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.