Een fout in uw btw-aangifte herstellen?

Heeft u een onjuiste btw-aangifte gedaan? Of bent u een factuur vergeten? U wilt dit natuurlijk zo snel mogelijk corrigeren. VMF Administratiekantoor helpt u graag verder. Wij leggen u precies uit wat u moet doen.

Uw btw-aangifte herstellen

Ten eerste bent u wettelijk verplicht om alle correcties door te geven aan de belastingdienst. Op welke manier u dat wilt doen, ligt aan de situatie. Is uw aanpassing onder de €1000,-? Dan kunt u deze correctie simpelweg vereffenen met uw eerstvolgende aangifte. U hoeft geen formulieren in te vullen en hoeft dus geen stappen te ondernemen. Maakt u gebruik van een kleineondernemersregeling en wilt u een correctie doorvoeren? Dan moet u een correctie indienen in de volgende gevallen. Wanneer u ergens in het jaar voorlopige minderingen toegepast heeft. Of wanneer u geen voorlopige minderingen heeft toegepast, maar nog altijd recht hebt op vermindering. Heeft u in uw aangifte een fout gemaakt over een tijdvak? Gebruik dan de inlogfunctie voor ondernemers. U kunt deze vinden op de website van de belastingdienst. U kunt uw fout over een tijdvak wijzigen met behulp van het Suppletie omzetbelasting formulier. Komt u er in het ergste geval aan het einde van het jaar achter dat u meerdere fouten bent begaan in uw aangiften? Ook dan kunt u gebruikmaken van het Suppletie omzetbelasting formulier. Dit formulier kunt u ingevuld weer digitaal inleveren.

fout in btw-aangifte herstellen

Verzoek om teruggaaf of naheffing

De gevolgen van een correctie van uw belastingaangifte wisselen per situatie. Als u een wijziging heeft gecorrigeerd tot € 1000,- heeft u geen recht meer op naheffingsaanslag of teruggaafbeschikking. Indien u een suppletie heeft ingediend wegens te veel aangegeven btw ontvangt u binnen enkele weken een teruggaafbeschikking van de Belastingdienst. Hierin staat vermeld of u geld kunt terugkrijgen. U kunt vervolgens het bedrag uitbetaald krijgen of het wordt verwerkt in uw openstaande belastingschulden. In het laatste geval heeft u een suppletie ingediend vanwege te weinig aangegeven btw. U ontvangt dan binnen enkele weken een naheffingsdocument van de belastingdienst. Wanneer u deze inlevert binnen drie maanden na afloop van het jaar waarin u de btw had moeten betalen betaalt u geen beleningsrente. U kunt echter wel een verzuimboete ontvangen van 5% van het btw-bedrag dat u aan de belastingdienst verontschuldigd bent.

Fouten in de toekomst voorkomen?

Wilt u fouten in uw aangifte in de toekomst voorkomen? Besteed dan uw belastingaangiften uit aan VMF Administratiekantoor. Ons kantoor is gespecialiseerd in advies en ondersteuning op het gebied van belasting en administratie. Neem contact met ons op.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.