Geld lenen van uw eigen onderneming

Stelt u zich voor: u heeft snel geld nodig om uw financiële zaken op orde te krijgen. Bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen in deze economisch onvoorspelbare tijden. Of omdat u bijvoorbeeld een nieuwe auto nodig hebt, die belangrijk is voor uw werk. Kunt u dan zomaar geld lenen van uw eigen onderneming? Volgens de experts van VMF Administratiekantoor kan dit. Maar hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Geld lenenGeld lenen eigen onderneming

Wanneer u de eigenaar bent van een besloten vennootschap of bv, dan is geld lenen van uw eigen onderneming niet vreemd. Dit is namelijk toegestaan onder een aantal voorwaarden. Ook zijn er verschillende manieren waarop u dit kunt doen:

  • U kunt geld overboeken via een rekening-courant;
  • U kunt geld lenen van uw eigen bv.

Rekening-courant

Er zitten grote verschillen in de voorwaarden die bij beide opties horen. Zo is een rekening-courant een rekening via waar regelmatig bedragen over en weer kunnen worden geboekt tussen uw privérekening en die van uw bv. Deze bedragen worden steeds met elkaar verrekend. Een rekening-courant kunt u in een aantal situaties gebruiken:

  • Wanneer u vanuit uw eigen onderneming privérekeningen betaald;
  • Wanneer u betalingen voor uw onderneming voorschiet vanuit uw privérekening.

Rente

Het gaat hierbij vaak niet om grote bedragen die over en weer gaan. Van de Belastingdienst mag er niet meer dan €17.500,- op uw rekening-courant staan. Elk bedrag daarboven wordt gezien als een lening waarover u rente moet betalen. Het is dus raadzaam de bedragen op uw rekening-courant goed in de gaten te houden. Want al staat een bedrag er maar kort op, het zal worden ontdekt door de Belastingdienst. De fiscale adviseurs van VMF Administratiekantoor kunnen u helpen dit te voorkomen.

Lening

Wanneer u vanaf het begin al van plan bent een hoger bedrag over te maken naar uw privérekening, krijgt u direct te maken met het betalen van rente. Een lening moet voldoen aan zogenaamde zakelijke voorwaarden. Zo moeten er een aflossingstermijn en rentepercentages worden vastgesteld. De rentes voor lenen aan u als privépersoon zijn vaak hoger dan wanneer u leent aan een derde. Onze adviseurs kunnen met u het rentepercentage bepalen.

Vragen

Heeft u vragen over het lenen van geld van uw eigen onderneming of wilt u ander advies? Neem dan snel contact op met VMF Administratiekantoor! Onze adviseurs helpen u graag verder.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.