Heb ik een accountant of boekhouder nodig?

accountantWanneer u onderneemt en de zaken goed gaan, kan het lonen om een deel van uw administratie uit te besteden aan een boekhouder die uw dossiers, archieven en financiën bijhoudt. Maar er in de zoektocht naar een geschikt administratiekantoor vliegen de termen u om de oren. Zo kunt u zich bijvoorbeeld gaan afvragen: wat is nou precies het verschil tussen een boekhouder, en een accountant? De experts van VMF Administratiekantoor leggen u in dit artikel uit wat zij voor uw bedrijf kunnen betekenen.

Andere titel

En het kan best verwarrend zijn omdat de termen veel door elkaar worden gebruikt. Toch beoefenen een accountant en een boekhouder beiden een ander beroep. Hoe zit dat dan? Om bij het begin te beginnen: de titel ‘accountant’ is beschermd. Niet iedereen mag zich dus zomaar zo noemen. Accountants hebben een opleiding gevolgd en moeten na deze afgerond te hebben hun kennis bij blijven spijkeren met cursussen. Bij een ‘boekhouder’ ligt dat anders: zij mogen zich wel zomaar zo noemen. Dat zegt verder niks over de kwaliteit. Maar het betekent wel dat het zoeken naar een betrouwbare boekhouder lastiger kan zijn.

Verschillende werkzaamheden

Daarnaast doen een accountant en een boekhouder allebei natuurlijk andere dingen. Eigenlijk zijn deze verschillen in werkzaamheden makkelijk uit te leggen. Een accountant houdt zich vooral bezig met controle. Daarom kunt u een accountant goed inzetten voor:

  • Het opzetten van uw boekhouding of uw financiële administratie;
  • De controle van uw bedrijfsadministratie;
  • Het nakijken van al uw opgestelde jaarrekeningen.

Hoe belangrijk deze controle ook is: er moet wel een administratie of jaarrekening bestaan. Deze maken, bijhouden en versturen is lastig als u ook nog een bedrijf draaiende moet houden. Daarom ondersteunt een boekhouder u bij het maken en opstellen van:

  • Jaarrekeningen;
  • Belastingaangiftes;
  • Facturen;
  • Salarisadministratie;
  • En documenten met vertrouwelijke informatie, die van belang zijn voor uw bedrijf.

Bij VMF Administratiekantoor houden we ons bezig met boekhouden. Wanneer u iemand nodig heeft die de administratie van u over kan nemen, bent u bij ons aan het juiste adres.

Opzetten van administratie

Een boekhouder focust zich dus vooral bij het opzetten van uw administratie, terwijl een accountant zich hier niet snel mee bezig zou houden. In de meeste gevallen bent u op zoek naar een boekhouder, omdat u de diensten van een accountant eigenlijk alleen maar nodig hebt wanneer u uw belastingaangifte gaat doen of grote uitgaven gaat checken. Maar uw administratieve verplichtingen lopen daarna gewoon door. En dan zijn de diensten van een boekhouder erg handig.

Experts in boekhouden bij VMF Administratiekantoor

VMF Administratiekantoor heeft gelukkig veel administratieve experts in dienst die u graag werk uit handen nemen en advies geven. Wanneer u een groeiend bedrijf heeft, kunnen de verschillende verplichtingen soms te veel worden. Tijd voor het bijhouden van een degelijke administratie blijft dan nog amper over. En dat terwijl u uw administratie verplicht jarenlang goed op moet slaan. Maar ook als zzp’er kunt u tegen obstakels aan lopen. Wanneer u in uw eentje werkt is het overzicht al heel snel verdwenen. Neem daarom vandaag nog contact op met VMF Administratiekantoor voor een eerste gesprek. Dan komen we er samen achter wat onze fiscale experts en boekhouders voor u kunnen betekenen!

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.