Het opstellen van een goed ondernemingsplan

De start van een onderneming is lastig. Om ondernemers daarin te leiden is een gedegen ondernemingsplan van groot belang. Dit draagt bij aan de overlevingskansen van een nieuwe onderneming. Maar waaruit bestaat een goed ondernemingsplan? En wat levert het u op als ondernemer? Wij leggen het u graag uit.

Voordelen van een ondernemingsplan

Een ondernemer wil graag zo snel mogelijk aan de slag met zijn of haar idee, maar vergeet hierbij dat het belangrijk is om te toetsen in de markt. Het is immers goed om te weten waar u aan begint en waar kansen, maar ook bedreigingen voor uw onderneming liggen. Bovendien wordt uw visie duidelijker als deze op papier gezet wordt en krijgt u inzichten om de onderneming verder te professionaliseren. Het helpt ook om duidelijkheid te scheppen naar buitenstaanders, bijvoorbeeld investeerders of toekomstige partners.

Wat moet er in het ondernemingsplan?

Ondernemingsplan schrijven

Het ondernemingsplan bestaat uit diverse onderdelen en is voor iedere ondernemer anders. Toch zijn er een aantal vaste zaken die er in terug moeten komen. Zo staat de visie en strategie van de onderneming benoemd, waarin u uw doelstellingen ook benoemt. De markt wordt in kaart gebracht, inclusief concurrenten en een duidelijke omschrijving van uw doelgroep. Maar ook een analyse van de eigen activiteiten en hoe dit past binnen de huidige markt. Uiteindelijk werkt u toe naar het verdienmodel waarin de vijf P’s centraal staan: product, prijs, plaats, promotie en personeel.

Hulp bij het financiële deel

Een van de belangrijkste onderdelen voor het starten van een onderneming is natuurlijk de financiën. Het opstellen van een budget, het bepalen van de prijs van uw product of dienst, maar ook externe financiering hoort hierbij. Voor veel ondernemers is dit lastig te bepalen en daarom is het mogelijk hier hulp van experts in te schakelen. De financieel adviseurs van VMF Administratiekantoor helpen u graag bij het opstellen van de financiën voor uw ondernemingsplan.

Aan de slag met uw ondernemingsplan

Wilt u een gedegen ondernemingsplan opstellen of bent u al begonnen met schrijven maar loopt u tegen dingen aan? Vraag dan de hulp van de experts van VMF Administratiekantoor om uw onderneming een goede start te geven. We helpen u graag met het opstellen van een ondernemingsplan dat u stabiliteit geeft. Voor meer informatie of vragen over uw ondernemingsplan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.