Moet ik als ondernemer in een franchise stappen?

franchise

Wanneer u zelf uw zaakjes als ondernemer wilt blijven regelen, maar ook behoefte hebt aan zekerheid, lijkt in een franchise stappen een goede optie. U behoudt zelf enige vrijheid en geniet daarnaast van het voordeel dat u onderdeel bent van een groter bedrijf met een bewezen concept. Maar is franchisenemer worden echt in alle gevallen slim?

Ondernemingsformule

Als franchisenemer werkt u als ondernemer samen met een groter bedrijf. Vaak draagt u dan de verantwoordelijkheid over één van de vestigingen en kunt u dus zelfstandig aan de slag. Wel moet u zich houden aan een aantal regels, richtlijnen en de huisstijl van de franchisegever. Het grootste voordeel van in een franchise stappen is duidelijk: de ondernemingsformule staat al als een huis en ook over marketing en aansturing hoeft u zich geen zorgen te maken.

Risico

Ook loopt u op het gebied van investeringen doen minder risico. Vaak wordt vanuit het moederbedrijf geïnvesteerd, waardoor u weinig tot geen financiële risico’s hoeft te nemen. Hierdoor wordt het ook aantrekkelijk om als ondernemer te starten. Maar er staat wel iets tegenover dat verminderde risico: minder onafhankelijkheid. Uiteindelijk moet u zich wel schikken naar de regels van de franchisenemer en gaat ook een bedrag of percentage van de winst naar het moederbedrijf. Maar het is daarnaast wel aannemelijk dat u een groter rendement haalt. Zeker als u in een franchise stapt die bekend is.

Met de juiste in zee

Het hangt er natuurlijk ook vanaf met wat voor franchisegever u in zee gaat. Bijvoorbeeld wanneer u te maken heeft met een formule die nog niet goed getest is. Het succes van uw zakenpartner bepaalt namelijk voor een groot deel hoeveel klanten u aantrekt. U draagt immers de boodschap van de franchisegever uit. Ook wanneer u het vermoeden heeft dat er eigenlijk niet genoeg financiële middelen zijn, moet u de boot afhouden. U bent namelijk afhankelijk van de investeringen die uw senior partner kan doen. En als dit van invloed is op het succes van het bedrijf, straalt dat ook af op uw franchise.

Fiscale experts

U moet dus met heel wat zaken rekening houden voordat u besluit zaken te gaan doen met een franchisegever. VMF Administratiekantoor kan u daar met advies bij helpen. Onze ervaren fiscale experts weten precies met welke voor- en nadelen u rekening moet houden. Zoekt u ook contact met ons? Wij horen graag van u!

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.