Opleidingskosten voor ondernemers

Als ondernemer kunt u uzelf blijven ontwikkelen door onder meer het volgen van opleidingen of cursussen. Hier zijn kosten aan verbonden die voor uw rekening zijn. Er zijn echter mogelijke fiscale voordelen wanneer u een opleiding volgt om uw beroep beter uit te voeren. Wij helpen u bij VMF Administratiekantoor graag met het uitzoeken van uw voordeel op de opleidingskosten.

Mogelijkheden tot ontwikkeling

Opleidingskosten ondernemers

Om als ondernemer te blijven groeien is het belangrijk om ook te blijven ontwikkelen. Bovendien is het belangrijk om uw kennisniveau op peil te houden. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door bijscholing, het volgen van een cursus of workshop of een complete opleiding. In sommige beroepsgroepen is dit zelfs verplicht om aan de niveau eisen te voldoen. Het belang van deze ontwikkeling als ondernemer wordt onderstreept door de Belastingdienst, waardoor er mogelijkheden zijn wat betreft de kosten.

Fiscaal aftrekbaar

Kosten voor de onderneming zijn fiscaal aftrekbaar, dat geldt ook voor de kosten die u maakt voor een opleiding of bijscholing in welke vorm dan ook. Er geldt echter wel één duidelijke regel. De opleiding moet bedoeld zijn om kennis te vergroten die nodig zijn binnen het werk dat u uitvoert. Wanneer de kosten zijn voor iets dat uw zakelijke belang dient dan zijn deze aftrekbaar. Daarnaast kunt u de uren die u maakt ook meetellen voor het urencriterium.

Balans zakelijk en privé

Ook wanneer het een meerdaags evenement betreft, zoals een congres of seminar, is het mogelijk om de kosten af te trekken. Hier zit echter wel een aparte regeling achter, aangezien er vaak privékosten door de opleidingskosten lopen, zoals bijvoorbeeld de overnachting of het eten. Er zijn twee mogelijkheden. U kunt kosten die boven een drempel van € 4.500,- uitkomen aftrekken of 80% van de kosten aftrekken. Afhankelijk van de hoogte van de kosten kan u bekijken welke berekening u meer voordeel oplevert.

Scholing eigen werknemers

Naast dat u zelf een opleiding volgt om te blijven ontwikkelen kunt u ook scholing aanbieden aan uw eigen werknemers. In principe verdient u de opleidingskosten van uw werknemers zelf terug doordat ze beter worden en efficiënter te werk gaan, maar er is ook een mogelijkheid tot subsidie. Dit kan wanneer er sprake is van praktijkleren, bijvoorbeeld bij een werkleerplaats. Zo houdt u het niveau van uw onderneming hoog.

Hulp bij het regelen van uw opleiding

Wilt u graag een opleiding volgen om uw kennis te vergroten en uw werk nog beter uit te kunnen voeren? VMF Administratiekantoor helpt u met de afhandeling van de kosten en kijkt van welk fiscaal voordeel u kunt profiteren. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Maak gerust een afspraak of neem contact op voor meer informatie.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.