Personeel aannemen? Dit komt erbij kijken

Loopt uw onderneming goed, is uw financiële situatie stabiel en denkt u erover na om personeel in dienst te nemen? Dan is het goed om te weten wat daar allemaal bij komt kijken. Door personeel aan te nemen kunt u uw onderneming flink laten groeien. U verandert dan ook van ondernemer tot werkgever. Er komt mogelijk wat meer bij kijken dan dat u aanvankelijk voor ogen had. Benieuwd waar u allemaal rekening mee dient te houden? We lichten het hier beknopt voor u uit.

Wacht niet te lang

personeel aannemen

Misschien gaat u ervan uit dat de eerste stap voor het aannemen van personeel het opstellen van een functieprofiel is. Een functieprofiel is een gedetailleerde omschrijving van het takenpakket en het competentieprofiel van de toekomstige medewerker. Hierdoor is het mogelijk om de juiste kandidaat bij een vacature te vinden. Hoewel dit absoluut belangrijk is, is het verstandig om niet te lang te wachten met het uitvoeren van de administratieve handelingen die hierbij komen kijken. Zo bent u klaar om werkgever te worden als het zo ver is.

Breng de Belastingdienst op de hoogte

Het begint bij uzelf aanmelden als werkgever bij de Belastingdienst. De overstap maken naar het worden van een werkgever heeft namelijk veel fiscale gevolgen. Denk hierbij aan zaken zoals de aangifte van de loonheffingen en het bijhouden van een salarisadministratie. Wanneer u zichzelf heeft aangemeld als werkgever bij de Belastingdienst begint u met het inrichten van een salarisadministratie. Hierin houdt u de gegevens van uw medewerker(s) en de loonbetalingen bij. Denk hierbij aan de loonstaat, de loonstroken en de jaaropgave(n). Vergeet niet dat als u personeel in dienst neemt, het verplicht is om zijn of haar originele identiteitsbewijs te controleren. Bewaar hier een kopie van voor in uw administratie.

Kies de juiste cao

Bij het aannemen van personeel is het essentieel om te controleren onder welke collectieve arbeidsovereenkomst uw onderneming valt. Zo kunt u zich bij het in dienst nemen van uw nieuwe medewerker aan de afspraken uit de cao houden. In de cao staan bijvoorbeeld afspraken over het loon, toeslagen, werktijden en vakantiedagen die voor jouw sector gelden. Houd er rekening mee dat afspraken uit de cao voorgaan op de afspraken uit individuele arbeidsovereenkomst. Het niet aan deze afspraken houden kan leiden tot serieuze problemen. Neem deze dan ook goed op in het contract voor een glasheldere samenwerking.

Dek uzelf in

Bij het in dienst nemen van een medewerker zijn er personeelsverzekeringen die nodig zijn om af te sluiten. Neem als voorbeeld dat u niet voor alle kosten op wilt draaien mocht uw medewerker langdurig ziek worden. Hiervoor kunt u een verzuimverzekering afsluiten. Uitval door langdurige ziekte is vooral voor kleinere ondernemers een groot risico. U wilt er liever niet achter komen dat u niet zo goed verzekerd bent bij langdurige ziekte van een medewerker. Dek uzelf goed in tegen de risico’s en laat u zo nodig adviseren door een extern adviseur.

Geef uw onderneming een groeispurt

Is uw onderneming correct ingericht op het in dienst nemen van een werknemer en heeft u de juiste kandidaat gevonden? Gefeliciteerd! U bent nu een werkgever. Is het niet helemaal duidelijk waar u moet beginnen en heeft u advies nodig? Neem dan gerust eens contact op met VMF Administratiekantoor. Wij zijn gespecialiseerd in het adviseren van ondernemers op het gebied van financiële administratie en fiscaliteiten. Wij leveren graag versterking op uw administratieve afdeling en nemen uw salarisadministratie zo uit handen. Samen met u laten we uw onderneming groeien.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.