Reizen met het openbaar vervoer als zzp’er? Verreken de btw!

Nu de benzineprijzen opnieuw aan het stijgen zijn, kan het een goed idee zijn om vaker de bus of de trein te pakken om zo voordeliger uit te zijn. Als zzp’ers mag u btw over zakelijke uitgaven aftrekken. Wist u dat u ook btw kunt terugvragen op uw zakelijke ov-ritten? Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 van de 3 zzp’ers dit niet doet en dus meer betaalt voor het gebruik van openbaar vervoer dan nodig is. Zo kunt u gemiddeld wel 260 euro per jaar laten liggen, dat is zonde. Wij vertellen hier meer over de mogelijkheden!

Wanneer mag u ov-ritten onder zakelijk schalen?

Eigenlijk is het simpel: is een uitgave voor uw onderneming, dan mag er btw verrekend worden in uw btw-aangifte en de kosten aftrekken van uw winst bij de aangifte inkomstenbelasting. Wanneer valt een rit met het openbaar vervoer dan onder zakelijke kosten? Woon-werkverkeer, het heen en weer reizen van uw woon- en werkplaats, valt voor de Belastingdienst helaas onder privékosten. De btw van deze ritten kunt u dus niet terugvragen. Maar reist u als zzp’er naar één van uw klanten? Of is het maken van een rit nodig om uw werk uit te voeren? Deze ritten worden gezien als zakelijke reizen, waardoor u hier uw btw over kunt verrekenen.

Btw aftrekken als voorbelasting: hoe doet u dat?zakelijke ov-ritten btw

In de meeste gevallen betaalt u als zzp’er btw over de omzet van uw onderneming. De btw berekent u dan weer in de prijzen voor de producten en/of diensten die u aanbiedt. Het is gebruikelijk om ieder kwartaal een btw-aangifte te doen. In deze btw-aangifte geeft u aan hoeveel btw u heeft berekend aan uw klanten. Hiervan is het mogelijk om als voorbelasting de btw af te trekken die u in deze periode hebt uitgegeven aan zakelijke uitgaven, zoals uw zakelijke ritten.

Een zakelijke rit met het openbaar vervoer valt onder het btw-tarief van 9 procent. Reist u vaker per week naar een andere stad om een klant op te zoeken? Dan kan dit al snel oplopen in de kosten. Omgerekend: reist u drie keer per week een retourtje met het ov van 35 euro? Dan kunt u maandelijks al 40 euro btw terugvragen! Ook is het mogelijk om de kosten van een zakelijke rit bij uw aangifte inkomstenbelasting af te trekken van uw belastbare winst.

De ov-kosten aantonen aan de Belastingdienst

Dankzij de verplichte btw-administratie kan de Belastingdienst controleren of uw aangiftes ook daadwerkelijk kloppen. Als u zakelijk met het openbaar vervoer reist kunt u op de website van OV-chipkaart een declaratieoverzicht maken van de gemaakte reiskosten. U kunt hierbij handmatig aangeven welke reizen voor zakelijke doeleinden waren. Goed om te weten: voor de btw-administratie geldt een bewaarplicht van minimaal zeven jaar.

Hulp bij uw financiële administratie?

Wilt u er zeker van zijn dat uw financiële administratie compleet op orde is? Of heeft u ondersteuning nodig bij belastingzaken? Naast het bieden van bedrijfseconomisch advies, kunt u uw gehele administratie bij ons uitbesteden. Onze professionals zorgen dat u hier helemaal geen omkijk meer naar heeft. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Bij VMF Administratiekantoor kunt u voor alle administratieve en fiscale diensten terecht.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.