Let op: heeft u gedacht aan deze slimme aftrekposten om uw jaar positief te eindigen?

slimme aftrekposten

VMF Administratiekantoor geeft enkele tips om deze decembermaand nog snel te profiteren van slimme aftrekposten. Soms is het echter juist slimmer om uitgaven over de jaarwisseling heen te trekken.

1: Pensioenopbouw

Bent u een zzp’er of zelfstandig ondernemer en dient u zelf uw pensioenvoorziening te regelen?
Dit kunt u op twee manieren regelen: de fiscale oudedagsreserve (ook wel: FOR) of stortingen voor een lijfrenteverzekering. Pensioen opbouwen via de FOR heeft als voordeel dat u geld kunt inzetten voor uw bedrijfsvoering, echter vraagt het hierbij om discipline: uiteindelijk moet u de FOR storten in een lijfrentevoorziening. Voordeel hierbij is dat u als zzp’er keuzevrijheid heeft. De hoogte van het bedrag aan lijfrentebetalingen dat u mag aftrekken is afhankelijk van uw inkomen. Bij een pensioentekort mag u daarbovenop een extra bedrag storten ter reservering. Het nadeel hierbij is dat uw geld vastligt tot aan uw pensioendatum.

2: Investeringen

De Belastingdienst maakt onderscheid tussen investeringen en kosten. We spreken over kosten wanneer het gaat om aankopen onder de € 450,00 (excl. BTW). Of kosten die betrekking hebben op een jaar, zoals onderhoudskosten van uw auto van de zaak. Aankopen van meer dan € 450,00, waar u langer dan een jaar plezier van heeft (denk aan machines, bureaustoelen, etc.) dient u over de levensduur af te schrijven, waarbij er rekening is gehouden met de restwaarde.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Er zijn slimme manieren om ervoor te zorgen dat de belastingaanslag omlaag gaat. Door vóór 31 december nog te investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen komt u mogelijk in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Wanneer de investeringen bij elkaar opgeteld een bedrag van € 2.401 (excl. BTW) of meer bedragen, heeft u recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hierdoor mag u 28% van het bedrag aftrekken van uw winst.

3: Bijtelling privégebruik fiets

Als zzp’er kunt u ‘op de zaak’ een fiets leasen of kopen. De fiets moet echter wel voor minimaal 10% zakelijk gebruikt worden. Voor het gebruik krijgt u te maken met de ‘bijtellingen privégebruik fiets’. U dient 7% van de adviesprijs van de fiets bij uw winst op te tellen voor privégebruik. De aankoopkosten van de fiets kunt u aftrekken van de winst. Dit doet u met een jaarlijkse afschrijving. U mag alleen het geschatte zakelijke deel van de BTW aftrekken.

4. Middeling wisselende inkomens

Wanneer u bijvoorbeeld door de corona maatregelen last had van een forse terugval in opdrachten en inkomen, komt u waarschijnlijk in aanmerking voor de middelingsregeling. Bij middeling berekent de Belastingdienst het gemiddelde inkomen over drie aaneengesloten kalenderjaren.

Advies nodig?

Heeft u vragen waarbij we u kunnen helpen? De adviseurs van VMF Administratiekantoor adviseren u graag. Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.