Vergeet uw urenadministratie niet!

urenadministratieHet is iets dat bij veel ondernemers er vaak bij inschiet: het bijhouden van uw urenadministratie. Ook al voelt het als een privéaangelegenheid en kost het tijd; het is toch goed om er even aan te zitten en deze gedetailleerd bij te houden. Want als u genoeg tijd aan uw bedrijf besteedt, levert dat behoorlijk wat belastingvoordelen op. Maak de administratie van uw uren daarom zo inzichtelijk mogelijk voor de Belastingdienst. De experts van VMF Administratiekantoor leggen u in dit artikel uit waarom.

Uren bijhouden

Wat valt er eigenlijk onder de uren die u aan uw bedrijf besteedt? Dat antwoord is niet makkelijk te geven: want het gaat om behoorlijk wat werkzaamheden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat het hierbij niet alleen om de uren die u aan een opdracht besteedt, of het maken van een offerte of factuur. Het gaat ook om andere zaken die belangrijk kunnen zijn voor uw onderneming. Hieronder sommen we er een aantal op:

  • Uren die u besteedt aan vergaderingen tellen zeker mee;
  • Een zakelijk diner? Als u hier een netwerk of nieuwe opdracht uit haalt, zeker bijschrijven;
  • Aankopen doen voor uw bedrijf of trainingen volgen kost tijd, ook die uren kunt u administreren;
  • Iets kapot? De harde schijf van uw laptop redden heeft nogal wat voeten in de aarde. Ook deze uren moet u niet vergeten.

Het komt erop neer dat uren die u besteedt aan activiteiten die uw onderneming ten goede komen, bij mogen worden geschreven. Dan komt u aan het eind van het jaar uit op een mooi aantal uur dat u binnen uw bedrijf aan het werk bent geweest. Wanneer dit er genoeg zijn haalt u het urencriterium, maar daar komen we later op terug.

Voordelen

Maar wat kunt u vervolgens allemaal met die administratie? Best veel, en dat kan voordelig voor u uitpakken. Want ook al is het bijhouden van uw uren niet verplicht, wanneer u deze aan kunt tonen weet de Belastingdienst precies of u het urencriterium haalt, of niet. Dit criterium is voor de fiscus belangrijk om te bepalen of u recht heeft op een zelfstandigenaftrek, of startersaftrek. U voldoet aan het urencriterium wanneer u zo’n 24 uur per week besteedt aan uw bedrijf. Dat komt neer op 1.225 uren per kalenderjaar.

In verhouding

Het is niet zo dat u zomaar wat uren in kunt vullen. Die moeten wel in verhouding staan tot de werkzaamheden die u uitvoert. U kunt bijvoorbeeld niet zomaar invullen dat u jaarlijks 700 uren besteedt aan het werven van klanten. Dan zou u daar onderhand meer dan de helft van de tijd mee bezig zijn geweest. Dat is natuurlijk niet realistisch. Maak daarom aannemelijk voor de Belastingdienst dat de uren in verhouding zijn. Heeft u al meer dan 5 jaar een bedrijf? Dan geldt een andere eis: u moet per kalenderjaar meer tijd aan uw bedrijf besteden dan aan andere werkzaamheden.

Overzicht houden

Daarnaast is het bijhouden van uren handig voor uw eigen overzicht. Maar het is begrijpelijk dat u door al deze extra werkzaamheden juist het overzicht verliest. Daarom helpen de experts van VMF Administratiekantoor u graag verder wanneer u het lastig vindt om uw urenadministratie in te vullen. Ga daarom met ons in gesprek, en krijg inzicht in de werkzaamheden die u verricht binnen uw bedrijf. Vaak zijn dat er meer dan u in eerste instantie door heeft. Wij geven u altijd een passend advies. Kom daarom snel in contact met VMF Administratiekantoor!

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.