Voordelen van leasen

Als (startende) ondernemer kan de aanschaf van een machine een flinke opgave zijn. De investering kan niet altijd worden gemist en dus moet u op zoek naar een alternatief. Leasen is daarbij een zeer aantrekkelijke mogelijkheid. Zo kunt u toch de benodigde machines aanschaffen zonder een directe investering te moeten doen.

Leasen

Leasen als vorm van financiering

Een vrij eenvoudige manier van financieren is het leasen van een product. Het wordt vaak gedaan bij auto’s, maar het is ook mogelijk dit voor machines in te zetten. Het voordeel van leasen als financiering is dat u zonder flinke financiële middelen al aan een gewenste machine kan komen. U betaalt namelijk maandelijks een bedrag in plaats van een eenmalig aankoopbedrag.

Financial lease

Er zijn twee vormen van leasen, waarbij financial lease het meeste lijkt op een lening. U wordt de eigenaar van het product dat u leaset en u betaalt hiervoor maandelijks een aflossing met bijkomende rente. Hierbij wordt u ook economisch eigenaar van het product, waardoor u zelf verantwoordelijk bent voor onderhoud en verzekering. Dit houdt ook in dat het bij u op de balans komt te staan en u zelf maandelijks afschrijft. Voordelen van deze manier van leasen is dat er gebruik gemaakt kan worden van de investeringsaftrek en dat de BTW terug te vorderen is.

Operational lease

De andere vorm, operational lease, lijkt meer op een huurovereenkomst. Het bedrijf waar u van leaset blijft eigenaar van het product, waarvoor u maandelijks een huurbedrag betaalt. U bent zelf geen eigenaar en het komt dan ook niet bij u op de balans te staan. Onderhoud en verzekeringen worden meestal berekend binnen de huurprijs, waardoor u geen extra kosten betaalt. U kunt de BTW periodiek terugvragen, maar de investeringsaftrek is niet mogelijk bij operational lease.

Voordelen

Leasen zorgt er dus voor dat u zonder flinke investering toch nieuwe machines voor uw onderneming kunt aanschaffen. Daarnaast heeft u bij leasen over het algemeen minder zorgen wanneer er iets met u machine is. U kunt bovendien in de leaseovereenkomst op laten nemen dat het onderhoud en de verzekeringen worden opgenomen door het leasebedrijf. Zo weet u zeker dat er goed voor uw machine wordt gezorgd.

Advies nodig?

Wilt u een product leasen maar twijfelt u over de juiste leasevorm? Bij VMF Administratiekantoor adviseren we u over een geschikte lease. Daarnaast helpen we u graag met het afsluiten van de leaseovereenkomst, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Heeft u vragen over uw lease? Of wilt u meer informatie over leasing? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs bespreken graag de mogelijkheden met u.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.