Waarom een financiële buffer onmisbaar is voor uw onderneming

Als ondernemer weet u vast en zeker dat het verstandig is om te sparen. U zet maandelijks geld apart voor voorziene uitgaves en bent voorbereid op de vaste lasten. Het hebben van een financiële buffer naast deze spaarpot is nu misschien wel belangrijker dan ooit. De stijgende energieprijzen en de inflatie kunnen zorgen voor onzekere situaties voor u en uw klanten. Hoe zorgt u voor extra financiële veiligheid?

Uw eigen vangnetfinanciële buffer

Een financiële buffer zorgt ervoor dat de wisselvalligheid van uw onderneming u niet persoonlijk raakt. Simpel gezegd is het een veiligheidsmaatregel die u in kunt zetten bij financiële tegenslagen. In een periode met minder klanten, wanbetalers of stijgende inflatie kan het zo zijn dat uw onderneming een periode te weinig omzet draait. Dankzij de opgebouwde buffer komt u hierdoor niet meteen in de problemen en kunt u uw zakelijke vaste lasten nog steeds betalen zonder dat u dit van uw eigen salaris af moet trekken.

Bepaal de grootte van uw financiële buffer

Hoe groot een buffer moet zijn hangt af van het type onderneming. Het is belangrijk om dit af te stemmen op de maandelijkse vaste lasten. Zo heeft een freelance communicatiespecialist minder kostenposten per maand dan een eigenaar van een horecaonderneming. Neem daarnaast mee of, en hoeveel, werknemers u in dienst heeft en wat voor rechtsvorm u voor uw onderneming hanteert. Loop onderstaande stappen na om erachter te komen hoe groot uw financiële buffer moet zijn.

Houd uw uitgaves goed in de gaten

Als u helder inzicht heeft in de maandelijkse kosten kunt u gemakkelijker de grootte van de financiële buffer bepalen. Dankzij een secuur boekhoudprogramma of kasboek kunt u deze kosten opsplitsen in vaste en variabele kosten. Vaste kosten blijven elke maand even hoog, terwijl variabele kosten afhankelijk zijn van productieomvang. Reken in uw buffer ruimte voor hoog uitvallende variabele kosten, zodat u voorbereid bent op onvoorziene situaties. Dankzij het duidelijk krijgen van uw uitgaves kunt u met de grootte van uw buffer bepalen hoeveel maanden u hiermee zou kunnen opvangen.

Bereken uw financiële buffer

Na het helder krijgen van uw maandelijkse kosten kunt u dus de grootte van uw financiële buffer berekenen. Wij raden ondernemers aan om een vangnet voor minimaal een half jaar, het liefst een jaar, bij elkaar te sparen. Een buffer krijgt u niet binnen een paar maanden bij elkaar gespaard. Neem hier dan ook ruim de tijd voor. U kunt een tijdsbestek van ongeveer drie jaar rekenen voor het creëren van een veilige financiële buffer. Begin dus op tijd!

Kiest u voor geld op de bank of een investering?

Als u een aanzienlijk bedrag bij elkaar heeft gespaard zijn er een aantal keuzes die u kunt maken. Blijft de stijgende inflatie aanhouden? Houd er dan rekening mee dat uw gespaarde geld op de bank ook waarde zal verliezen. Om dit tegen te gaan zou u kunnen investeren om uw geld mee te laten groeien met de markt. Laat u gerust adviseren over de beste keuzes voor uw onderneming.

Bekijk de mogelijkheden met VMF Administratiekantoor

Wilt u beginnen aan het opbouwen van uw financiële buffer en heeft u meer inzicht nodig in de kosten rondom uw onderneming? Bij VMF Administratiekantoor zijn we gespecialiseerd in het uit handen nemen van uw volledige financiële administratie. Wij adviseren u daarnaast graag over wat het beste voor u en uw onderneming zou zijn. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie, dan bekijken wij de mogelijkheden voor u.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.