Waarom u uw ritten moet registreren

Uw zakelijke auto komt natuurlijk goed van pas voor alle reizen die u moet maken voor werk. Maar wat als u deze auto ook voor privézaken wil gebruiken? In dat geval is het slim om een rittenregistratie bij te houden. In deze blog leggen de experts van VMF Administratiekantoor uit waarom.

Bijtellingregistreer ritten

Normaal gesproken moet u als ondernemer bijtelling betalen als u privéritten maakt met uw bedrijfswagen. Omdat u voordeel haalt uit uw zakelijke betrekking, waardoor u minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Maar er zijn gevallen waarin u voor niet-zakelijke ritten géén bijtelling hoeft te betalen. Wanneer u aantoonbaar minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, hoeft u niks extra’s af te dragen. Om dit aan te kunnen tonen, registreert u uw ritten.

Werken met uw privéwagen

Maar als u geen bedrijfsauto hebt, maar soms met de eigen wagen naar een klant moet, kunt u ook beter een rittenregistratie bijhouden. De kilometers die u aantoonbaar rijdt voor zaken kunt u met € 0,19 per kilometer aftrekken van uw winst. Dat scheelt weer bij het betalen van de inkomstenbelasting.

Formulieren invullen

Terug naar het rijden van privékilometers met de zakelijke auto. Hoe geeft u dit door? Wanneer u aan het begin van het jaar al besluit minder dan 500 kilometer privé te gaan rijden, kunt u daarvoor een formulier van de Belastingdienst invullen. De benodigde documenten staan op de site van de fiscus.

Hoe u uw ritten registreert

Denk ook goed na over hoe u uw ritten wilt bijhouden. Zo kunt u de kilometers in een schrift noteren of een moderne rittenregistratie-app downloaden. Daarnaast bestaan er ook registratiekastjes die u in uw auto kan installeren. Deze houden uw gereden kilometers bij. De Belastingdienst stelt hier uiteraard wel eisen aan. Controleer dus goed of uw systeem voldoet. Bij VMF Administratiekantoor kennen we ook nog software die u bij uw registratie kan helpen.

Vergeet niet alles te noteren

Tot slot moet u goed opletten dat u alle gegevens vermeldt. De Belastingdienst wil in ieder geval van u weten op welke data u gereden heeft. Daarnaast moet u ook de volgende vragen beantwoorden:

  • Was de rit zakelijk of privé?
  • Vanaf welk adres bent u vertrokken?
  • Naar welk adres heeft u gereisd?
  • Wat was de begin- en eindstand van de kilometerteller?
  • Heeft u een afwijkende route gereden? Dit kan zijn gebeurd door een omleiding of files, waardoor u langer hebt gereden dan normaal.

Alleen als u al deze zaken goed bijhoudt kan de Belastingdienst beoordelen of u geen bijtelling hoeft te betalen. Wilt u dat iemand anders nog onafhankelijk controleert of uw administratie op orde is? Onze experts staan altijd voor u klaar!

Hulp bij rittenregistratie?

Wilt u hulp bij uw rittenregistratie? VMF Administratiekantoor heeft de kennis en deskundigheid in huis om u hierin bij te staan. Onze deskundigen weten alles over de eisen die de Belastingdienst stelt aan uw rittenregistratie. Neem contact met ons op en weet zeker dat uww boekhouding en administratie op orde zijn!

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.