Wat zijn de gevolgen als u niet op tijd uw btw-aangifte indient?

Bent u vergeten om op tijd uw belastingaangifte te doen? U zal de eerste niet zijn. Misschien had u het heel druk met uw bedrijf? Of heeft u er gewoon even niet aan gedacht? VMF Administratiekantoor helpt u verder. Wij kunnen u alles vertellen over de gevolgen die u kunt verwachten wanneer u niet op tijd uw aangifte indient.

De verplichting van een ondernemer

Gevolgen niet tijding inleveren btw-aangifte

U heeft een eigen bedrijf. Als ondernemer zijn er bepaalde verplichtingen waar u zich aan dient te houden. Een voorbeeld van een verplichting is het doen van aangifte. U moet dit doen voor de omzetbelasting, vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting. De belastingdienst gaat er van uit dat u zelf uw zaken op orde houdt. Heeft u een aangiftebrief van de belastingdienst ontvangen? Dan dient u deze digitaal en tijdig in te vullen. Eveneens als u zeker weet dat u niets hoeft te betalen of terugkrijgt. Heeft u geen brief ontvangen? Dat dient u te controleren door op de website van de belastingdienst een aangifte als proef in te vullen. Als blijkt dat u na het invullen van de proef aangifte meer dan €46,- moet betalen dan bent u alsnog verplicht om aangifte te doen.

De gevolgen van te laat aangifte indienen

De belastingdienst werkt met twee verschillende soorten boetes. Een verzuimboete wordt u opgelegd als u niet of niet op tijd uw aangifte heeft ingediend. U krijgt een vergrijpboete als u opzettelijk, onjuist of onvolledige aangifte doet. De bedragen van de boetes kunnen van elkaar verschillen. Voor het te laat indienen van uw btw-aangifte betaalt u €65,-.De boete voor de inkomstenbelasting bedraagt €369,-. Een verzuimboete voor het te laat indienen van de aangifte vennootschapsbelastinggeldteen tarief van €2639,-. De belastingdienst kan boetes verhogen wanneer u vaker uw aangiften niet op tijd indient. Bij vergrijpboetes is dit iets anders. Indien er sprake is van opzet, dan bedraagt de boete 50% van de belasting die opzettelijk is verzwegen. Vervolgens wordt dan ook nog gekeken of er een reden is om de boete te verlagen of te verhogen.

Voorkom een boete van de belastingdienst

De beste manier om een boete te voorkomen is natuurlijk door uw btw-aangifte goed bij te houden en tijdig in te dienen. Is het voor u toch niet mogelijk om voor de gewenste datum uw aangifte te doen? Dan kunt u voor sommige aangiften uitstel vragen. Dit kunt u uiterlijk doen voor de uiterste inleverdatum. Dit kunt u digitaal doen via de website van de belastingdienst.

Advies over aangifte doen?

Wilt u meer informatie over het tijdig indienen van uw btw-aangifte? Wij helpen u graag verder. VMF Administratiekantoor is een belasting- en administratiekantoor dat gespecialiseerd is in het ondersteunen en advies geven. Wij horen graag wat wij voor u kunnen betekenen. Heeft u vragen of eventuele opmerkingen? Neem dan contact op.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.