Wilt u graag doorwerken na uw pensioenleeftijd?

We zien dat steeds meer mensen na het bereiken van hun pensioenleeftijd door willen werken. Het zijn vooral zelfstandig ondernemers die (zowel met en zonder personeel) aan het werk blijven, als eigen baas kunt u uw pensioendatum namelijk zelf bepalen. Daarnaast is het financieel gezien ook nog eens erg verstandig om te doen. De afgelopen 5 jaar heeft er een flinke stijging van maar liefst 40% plaatsgevonden in het aantal ondernemers die na hun AOW doorwerken. En dit is niet omdat het moet, maar omdat velen nog te veel geluk ervaren bij het uitoefenen van hun werk. Deze vrijheid die ondernemerschap u biedt, komt ook nog eens gepaard met onverwachte voordelen. We vertellen u hier meer.

Uw AOW als basisinkomenwerken na pensioenleeftijd

De AOW zorgt ervoor dat u na het bereiken van uw pensioenleeftijd een basisinkomen hebt, waardoor u minder kunt gaan werken. Belangrijk om te weten is dat doorwerken na uw AOW-leeftijd geen invloed heeft op de hoogte van uw AOW. Dit komt doordat het een uitkering is waar u uw hele werkzame leven als het ware voor heeft gespaard. Deze uitkering ontvangt u maandelijks en wordt gezien als de eerste pijler van uw pensioen.

Meerdere voordelen

Werkt u door na uw pensioenleeftijd? Houd dan rekening met de volgende veranderingen in uw inkomen:

  • Heeft u uw AOW-leeftijd bereikt? Dan betaalt u over de eerste belastingschijf een lager belastingtarief doordat u geen AOW-premie meer betaalt;
  • De zelfstandigenaftrek wordt gehalveerd tot 50%. Daarbij geldt net als voor uw pensioen het urencriterium;
  • U heeft nog steeds recht op de mkb-winstvrijstelling;
  • Ook behoudt u uw recht op de arbeidskorting.

Stelt u de ingangsdatum van uw uitkering lijfrente uit?

Heeft u gespaard voor een lijfrente? Dan kunt u zelf kiezen vanaf welk moment deze wordt uitgekeerd. Doordat u doorwerkt zou u de ingangsdatum kunnen uitstellen. Dit is om twee redenen gunstig voor uw financiële situatie:

  • Doordat u langer spaart, heeft u een hoger pensioenvermogen als u de uitkering van uw lijfrente start;
  • Kiest u voor een uitkering tot aan uw overlijden? Dan wordt uw uitkering hoger doordat u de lijfrente later laat uitkeren. De lijfrente wordt op deze manier namelijk over minder tijd uitgespreid.

Zekerheid in uw financiële situatie dankzij VMF Administratiekantoor

Het is altijd verstandig om uw financiële situatie vanaf uw AOW onder de loep te nemen. Serieus werk van uw pensioen maken is nu meer dan ooit aan de orde, vooral omdat de fiscale oudedagsreserve (for) is afgeschaft. Denkt u erover na om door te werken na uw pensioenleeftijd en bent u benieuwd welke financiële en fiscale voordelen dit u zou brengen? Neem dan contact op met onze adviseurs voor meer informatie. Wij bieden u overzicht in uw financiën, een heldere financiële planning en financieel advies. Ook nemen we graag uw gehele financiële administratie over, zodat u altijd verzekerd bent van een piekfijne boekhouding. Bij VMF Administratiekantoor zorgen we ervoor dat u het meeste haalt uit uw zakelijke situatie.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.