Zo zit het met aftrekken van reiskosten

Als ZZP’er of eigenaar van een klein bedrijf bent u niet alleen de hele dag bezig met uw onderneming; u bent ook constant in beweging. Voor een ontmoeting met een klant of een opdracht of locatie moet u reizen en bent u soms afhankelijk van het openbaar vervoer. Gelukkig kunt u meer reiskosten aftrekken dan u denkt. De financieel adviseurs van VMF Administratiekantoor vertellen u er meer over.

Eigen vervoeraftrekken reiskosten

Reist u zakelijk met uw eigen vervoer? Dan mag u per kilometer € 0,19 aftrekken van uw winst. Zo betaalt u minder inkomstenbelasting. Het maakt daarbij niet uit met welk eigen vervoersmiddel u reist. Met de fiets, op de scooter, met skateboard of te voet reizen wordt gezien als reizen met eigen vervoer. Deze regeling is ideaal wanneer u bijvoorbeeld ver moet fietsen naar het station of een locatie niet makkelijk kunt bereiken met het openbaar vervoer.

Openbaar vervoer

U mag reiskosten voor zakelijke reizen in het OV natuurlijk aftrekken van uw opbrengsten. Maar wist u ook dat u makkelijk online een declaratieoverzicht kunt maken van zakelijke reizen? Dit kunt u snel achterhalen wanneer u uw OV-chipkaartprofiel checkt. Wel is het belangrijk zelf nog de btw mee te rekenen: dit kunt u niet op de overzichten vinden. Reizen met het openbaar vervoer valt onder 9 procent-tarief.

Auto van de zaak

Wanneer u heeft geïnvesteerd in een zakenauto, worden de regels rondom vergoedingen iets lastiger. U kunt wel kosten per kilometer aftrekken, maar het btw-tarief verschilt per situatie. Met een privéauto of de auto van uw onderneming kunt u andere reiskosten aftrekken van uw winst.

Vragen over reiskosten en btw

Heeft u meer vragen over reiskosten en btw? Dan bent u bij VMF Administratiekantoor aan het juiste adres! Onze fiscale experts weten alles over de aftrek van zakelijke kosten, waaronder reiskosten. Ook kunnen ze u duidelijk alle btw-tarieven voorleggen. Neem snel contact met ons op!

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.