Zwangerschap en ZZP’en: gaat dat samen?

Ja, dat gaat prima samen! Maar u heeft waarschijnlijk wel wat hulp nodig van anderen in de laatste periode van uw zwangerschap. Zit daar maar niet teveel over in: in Nederland heeft u recht op een uitkering wanneer u als zelfstandig ondernemer met zwangerschapsverlof gaat. VMF Administratiekantoor kan u in deze periode verder helpen met advies en door uw boekhouding op orde houden.

Uitkeringzwangerschap uitkering zzp ondernemen

Tijdens uw zwangerschap heeft u recht op een uitkering van minimaal 16 weken. Zo kunt u met een gerust hart afstand nemen van uw onderneming in de laatste periode voor uw bevalling. Het bedrag dat u krijgt hangt af van wat u in het vorige jaar hebt verdiend, maar is desondanks nooit hoger dan het wettelijk minimumloon. Deze regeling Zelfstandige en Zwanger of ZEZ, wordt uitgevoerd door uitkeringsinstantie UWV.

Uren

Er zitten wel een paar eisen vast aan deze uitkering. Zo moet u gewerkt hebben op de dag vóórdat de uitkering ingaat. Verder wordt er gelet op het aantal uren dat u in het vorige jaar hebt gewerkt:

  • Voldeed u aan het urencriterium, omdat u in het vorige jaar minimaal 1.225 uur hebt gewerkt in uw zelfstandige onderneming? Dan heeft u recht op de maximale uitkering: 16 weken lang het wettelijke minimumloon, ook als uw werkelijke inkomsten lager zijn;
  • Heeft u minder gewerkt? Dan kijkt het UWV naar de winst die u vorig jaar hebt gemaakt. Deze wordt dan gedeeld door 261 werkbare dagen. De uitkomst van deze som is het bedrag dat u dagelijks als uitkering krijgt;
  • Wanneer u korter dan een jaar werkt als zelfstandige, gaat het UWV uit van de winst die u tot nog toe heeft gemaakt. Deze wordt dan gedeeld door het aantal werkbare dagen. Dit bedrag hoeft zeker niet lager te zijn dan dat van een ZZP’er die al meer dan een jaar actief is.

Tweeling

Deze uitkering kunt u minimaal 16 weken ontvangen. Maar wanneer gaat deze in? Uw uitkering start 6 tot 4 weken vóór de dag nadat u bent uitgerekend. Na de bevalling heeft u nog recht op minimaal 10 weken ZEZ-uitkering. Zo vroeg mogelijk aanvragen loont dus, omdat u dan langer uitgekeerd krijgt. Daarnaast zijn er ook gevallen waarin u recht hebt op een nog langere minimale periode: bijvoorbeeld wanneer u in verwachting bent van een tweeling. In dat geval krijgt u minimaal 20 weken een uitkering.

Aanvragen

Het is heel simpel om de ZEZ-uitkering aan te vragen. Dit doet u online via de website van het UWV. Onder het kopje ‘Zwangerschapsuitkering’ kunt u dan gegevens als uw KvK-nummer en datum van uitrekening invullen. In sommige gevallen moet u ook de inkomsten die u op de inkomstenbelastingaangifte hebt vermeld opgeven. U hoeft verder geen bewijsstukken te sturen, waardoor u snel recht heeft op een uitkering. Wel kan het UWV hier later om vragen.

Schakel een administratiekantoor in!

Tijdens uw zwangerschap is het goed om geïnformeerd te zijn over alle informatie omtrent uitkeringen en administratie. Uw onderneming stopt niet op het moment dat u zwanger bent. Daarom is het belangrijk dat u goed wordt ondersteund met bruikbare adviezen. Bij VMF Administratiekantoor weten onze experts alles over de beste uitkeringsopties voor uw zwangerschapsverlof. Daarnaast kunnen we uw administratie in deze drukke periode van u overnemen. Wilt u weten wat ons administratiekantoor voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.