Wat worden de uitdagingen voor zelfstandigen uit het Belastingplan 2023?

Wat we als zelfstandigen vooral nog van Prinsjesdag kunnen herinneren is dat de zelfstandigenaftrek op termijn zo goed als verdwijnt. Daarnaast is met de ingang van 2023 de fiscale oudedagsreserve (FOR) opgeheven en hebben er veranderingen plaatsgevonden in box 3. Belastingen horen bij zelfstandig ondernemen. Het is aan de zelfstandig ondernemers om hier slim mee om te gaan en er een nieuwe weg in te vinden. Hoe doet u dat? We leggen u hier beknopt uit hoe u kunt werken met het nieuwe Belastingplan.

1.      Zelfstandigenaftrek zet de daling in

Het is al jaren zo dat de zelfstandigenaftrek minder wordt. Het Belastingplan 2023 is echter wel een ander verhaal doordat het verschil significant groter is met het jaar ervoor. In 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek nog maar €5.030, in 2024 wordt dat verlaagd naar maar liefst €3.750 en dat gaat zo door totdat het in 2027 nog maar een kleine €900 is. De reden hiervan: de arbeidskorting gaat omhoog. Wat de gevolgen hiervan zijn, verschilt uiteraard per zelfstandige.

2.      Hoe gaan we zonder FOR verder?belastingplan 2023

Eén op de drie zzp’ers en zelfstandig ondernemers gebruikt de FOR. Dit wordt meestal gebruikt voor het maken van een eigen pensioenpotje. Dit is ook met ingang van 2023 veranderd: nu kunt u als zelfstandige alleen nog fiscaal pensioensparen middels lijfrentesparen. Wilt u uw geld liever nog niet vastzetten? Dan zou u in box 3 kunnen sparen of beleggen. Hierdoor kunt u net zoals bij de FOR vrij beschikken over uw geld.

3.      De veranderingen in box 3

Omdat er in 2026 een nieuw stelsel voor box 3 komt waarin het werkelijke rendement op ieders vermogen belast wordt, is er tot die tijd een overbruggingsregeling getroffen. Zo wordt spaargeld minder zwaar belast dan beleggingen (onder andere aandelen en obligaties): voor spaargeld bedraagt het belastbaar rendement slechts 0,01% en voor beleggingen 5,53%. Dit betekent automatisch dat u minder belasting betaalt als u vooral over spaargeld beschikt, maar juist meer belasting gaat betalen als u vooral beleggingen of bijvoorbeeld een tweede huis heeft. De belastingen in box 3 beginnen vanaf de grens van een vermogen van €50.650.

Met VMF Administratiekantoor loopt alles op rolletjes

Wij begrijpen als geen ander dat dit voor u als zelfstandig ondernemer gevolgen heeft. Wij helpen u daar graag mee. Heeft u meer inzicht nodig in uw financiën dankzij de veranderingen uit het Belastingplan 2023? Wij bieden u met alle veranderingen graag een bedrijfseconomisch advies. De specialisten van VMF Administratiekantoor kunnen u ook compleet ontzorgen door het overnemen van uw gehele financiële administratie en fiscaliteiten. Waar u ons ook voor nodig heeft, ook in 2023 staan we voor u klaar. Neem gerust contact op voor meer informatie of vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Samen zorgen we ervoor dat 2023 weer een mooi ondernemersjaar wordt.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.