Gaat u door, of stopt u als ondernemer?

stoppen of doorgaan ondernemer15 maanden corona hebben er ingehakt, ook bij uw bedrijf. U staat dan ook voor een belangrijke keuze nu aan het einde van de pandemie u de balans op kunt maken. Bent u sterker uit de coronacrisis gekomen, of is het misschien tijd om met uw bedrijf te stoppen? Bij VMF Administratiekantoor weten we welke vervolgstappen u kunt zetten.

Beslissing

Het is een vraag waar u niet graag bij stilstaat, maar toch is het goed om snel een goede beslissing te nemen. Als u die te lang voor u uitschuift, kan het zijn dat de financiële lasten zo zwaar worden dat u daar financieel op achteruitgaat. Maar het is vaak lastig om te beoordelen of uw bedrijf door kan gaan, of niet. De adviseurs van VMF Administratiekantoor helpen u graag bij die keuze. Met passend advies dat u kunt toepassen op uw eigen situatie.

Belangrijk

Om te beslissen of u doorgaat als ondernemer moet u een aantal zaken achterhalen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Krijgt u nog brood op de plank met uw werkzaamheden?
  • Heeft u schulden en kunt u die afbetalen?
  • Ziet u nog kansen om door te gaan?
  • Geeft ondernemen u nog genoeg energie en voldoening?

Onze adviseurs leggen u in dit artikel uit welke keuze u kunt maken als u één van deze vragen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoordt.

Brood op de plank?

Ondernemen moet natuurlijk leuk zijn, maar of u er geld mee verdient is ook niet onbelangrijk. Wanneer u niet voldoet aan het urencriterium van 1225 uur per jaar maakt u al geen aanspraak meer op voordelen bij de Belastingdienst, en verdient u waarschijnlijk niet genoeg om rond te komen. Zeker als u uw vaste lasten niet meer kunt betalen, weet u dat het niet de goede kant op gaat. Het is dan belangrijk om precies te weten hoe uw bedrijf er financieel voor staat. Een fiscaal adviseur van VMF Administratie kan samen met u uw omzet berekenen en erachter komen met welke financiële middelen u uw bedrijf nog kunt voortzetten.

Schulden

Schulden zijn nooit fijn, zeker wanneer u moeite heeft om deze af te betalen. Juist door de coronacrisis hebben veel ondernemers schulden, dus het is niets om u voor te schamen. Maar wanneer deze situatie zo erg wordt dat u uw schuldeisers helemaal niet meer kunt terugbetalen, kan het tijd zijn om te stoppen of faillissement aan te vragen. Ook daarbij kan een adviseur van VMF Administratiekantoor u helpen. Het is vooral belangrijk dat u geen nieuwe schulden aangaat wanneer u in grote financiële problemen zit.

Kansen

U moet zelf natuurlijk ook nog heil zien in ondernemen. Het kan goed zijn dat u door schade en schande wijzer bent geworden, en dan tot de conclusie komt dat het toch niets voor u is. Dat is zeker geen falen, maar juist een nieuw inzicht. Ook kan het zijn dat u nog wel verder wilt, maar geen perspectief meer ziet. Als het er niet naar uitziet dat er betere tijden aan gaan breken, is het ook beter om te stoppen met ondernemen.

Hulp en advies

De keuze om te stoppen met ondernemen is natuurlijk nooit makkelijk. Daarom kunnen we ons voorstellen dat u dit liever niet alleen doet. Neem daarom contact op met de experts van VMF Administratiekantoor als u erover nadenkt om te stoppen. We kunnen u niet alleen adviseren over die keuze, maar zijn er ook om u bij te staan wanneer u die gemaakt heeft.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.