Ontevreden? Zo wisselt u van boekhouder

Bij het hebben van een onderneming is prettig samenwerken met een betrouwbare boekhouder essentieel. Doordat u het beheer van uw financiën uit handen geeft is het belangrijk om met een boekhouder in zee te gaan die bij u en uw onderneming past. Soms is dit door verschillende redenen niet meer het geval. Het kan zijn dat het overstappen naar een andere boekhouder de oplossing is. Overstappen hoeft niet lastig te zijn als u de volgende stappen meeneemt in het proces.

wisselen boekhouder

Het is tijd om te wisselen van boekhouder

Het kan zijn dat u al een tijd aanvoelt dat de samenwerking niet optimaal meer werkt. De eerste stap is dan natuurlijk om met uw

boekhouder in gesprek te gaan om te kijken waar de verbeterpunten liggen. Mocht dit niet baten is het misschien tijd om over te stappen naar een andere boekhouder.

Wat zijn duidelijke tekenen om de samenwerking met uw boekhouder te stoppen?

Misschien is het meest voorkomende probleem wel het uitblijven van (goede) communicatie. Het is de bedoeling dat u en uw boekhouder een transparante communicatie hebben en u duidelijk antwoord en advies krijgt als u ergens vragen over heeft. Naast het toevertrouwd krijgen van uw financiën is het ook de bedoeling dat een boekhouder u adviseert waar hij of zij mogelijke verbeteringen ziet. Een boekhouder denkt actief met u mee, adviseert u ongevraagd waar nodig en weet alle antwoorden op uw vragen. Het is belangrijk om te voelen dat u uw boekhouder niet constant hoeft te controleren.

Ook kan het zijn dat u bij het opstarten van uw onderneming een goedkopere boekhouder heeft gekozen omdat u toen nog genoeg had aan een simpel pakket. Als u groeit is het belangrijk om een boekhouder te hebben die met u mee kan groeien. Het kan dus nodig zijn om over te stappen naar een boekhouder met meer expertise en achterban zoals een administratiekantoor.

Hoe kiest u een nieuwe boekhouder?

Als u eenmaal duidelijk heeft dat u over wilt stappen begint het proces. Hoe start u de zoektocht?

Kies tussen een boekhouder en accountant

Meestal is een boekhouder meer dan voldoende geschikt en daarnaast goedkoper. Het kan zo zijn dat uw onderneming verplicht is om een accountant in de arm te nemen. Bent u benieuwd wat voor u het beste werkt? Lees dan ons artikel: Heb ik een accountant of boekhouder nodig?

Neem de recensies serieus

Heeft u een boekhouder gevonden waarmee u een samenwerking voor u ziet? Bekijk dan altijd de recensies online. Als er veel negatieve ervaringen vermeld staan is het een beter idee om verder te zoeken naar een ander kantoor of boekhouder.

Maak eerst kennis met elkaar

Voordat u een samenwerking aan gaat is het belangrijk om persoonlijk kennis te maken. Een prettige samenwerking is namelijk niet alleen gebaseerd op expertise maar ook op een persoonlijke klik. Het is belangrijk om een vertrouwd gevoel te hebben bij uw boekhouder zodat jullie een langdurige samenwerking aan kunnen gaan.

Hoe stapt u over naar een nieuwe boekhouder?

Het overstappen naar een nieuwe boekhouder is vrij gemakkelijk. Uw huidige boekhouder zorgt dat uw financiën klaar zijn om overgedragen te worden aan de nieuwe partij. Werkt uw huidige boekhouder met een opzegregeling? Controleer dan altijd het getekende contract voor alle details. Het is belangrijk om uw boekhouder de ruimte te geven om zijn of haar werkzaamheden af te maken voordat u overstapt. Doet u dit niet terwijl uw boekhouder middenin het maken van bijvoorbeeld de jaarrekening zit, heeft u niets meer aan het gedane werk en moet uw nieuwe boekhouder weer bij het begin beginnen. Bespreek om dit te voorkomen daarom altijd met uw boekhouder wanneer het mogelijk is om de overstap te maken.

Stuur een opzegbrief naar uw huidige boekhouder om de overstap in gang te zetten en als het goed is zorgt uw nieuwe boekhouder dat alle informatie van uw boekhouding over de voorgaande jaren overgezet wordt. Eigenlijk hoeft u zelf dus niks te doen en kunt u zich vooral focussen op uw dagelijkse werkzaamheden.

Bent u op zoek naar een nieuwe boekhouder?

Voelt u dat de samenwerking tussen u en uw huidige boekhouder niet soepel meer verloopt? Misschien is het dan tijd om te wisselen naar een andere partij. VMF Administratiekantoor staat graag voor u klaar als u wilt overstappen naar een administratiekantoor met jarenlange ervaring en een grote expertise. Daarnaast adviseren we u graag bij het overstapproces zodat u zorgeloos de juiste boekhouder kunt vinden. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie, zodat u zo snel mogelijk de juiste boekhouder in de arm kunt nemen.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.