Onderhandelen met een adviseur

onderhandel adviseurOnderhandelen is een vast onderdeel van het ondernemerschap. Maar als ZZP’er belandt u al snel in een lastig parket. Want als u te hard onderhandelt, zou het kunnen dat de opdracht naar iemand anders gaat. En dan heeft u helemaal geen inkomsten. Toch moet u als zelfstandige niet zomaar met lage tarieven akkoord gaan, terwijl u er hard voor moet werken. Praten met een ervaren adviseur helpt u bij het vinden van een oplossing.

Zekerheid of flexibiliteit?

Als zelfstandig ondernemer wilt u natuurlijk enige mate van zekerheid. Ondanks dat de aard van ZZP’en natuurlijk draait om flexibiliteit, moet er wel brood op de plank komen. Een langlopende opdracht is dan heel aantrekkelijk. Maar vaak wordt dan een fout gemaakt: op het tarief wordt nog amper gelet. Vaak blijkt er te weinig budget te zijn of worden er in de toekomst gouden bergen beloofd. Hoe groot de druk ook is; daarmee akkoord gaan is op de lange termijn niet slim. Want ook op andere opdrachten kan dit invloed hebben. Op het moment dat jouw lage tarief bekend wordt, daalt ook de waarde van jouw diensten. Daarnaast doe je jezelf met een te laag tarief natuurlijk altijd tekort. Maar wat is dan wijsheid?

Tegenbod

Met een financieel adviseur komt u in dat geval al een stuk verder. Hij zal u er eerst op wijzen dat het altijd slim is om met een tegenbod te komen, of in het begin een offerte met eerlijke prijs te versturen. Er wordt bijna altijd rekening gehouden met een tegenbod of andersoortige onderhandeling. Het is dus niet gek dat in het begin laag wordt ingezet. Wees daarom niet bang om met een hoger bedrag aan te komen, dan wat in het oorspronkelijke voorstel stond.

Hoofdrekenen tijdens onderhandeling

Een adviseur komt ook van pas als u geen echte hoofdrekenaar bent. In een onderhandeling moet u vaak snel kunnen denken en uitrekenen wat mogelijk is voor welke prijs. Wat is proportioneel? Wanneer u half in de stress schiet van al die dansende cijfertjes in uw hoofd, is het handig om uw tactiek eerst met de adviseur te bespreken. Ook is het slim om gebruik te maken van een rekenmachine of programma’s als Excel, zodat rekenen makkelijker wordt en u kunt meepraten met uw potentiële opdrachtgever. Zowel face-to-face, als via Zoom of de mail.

Slim onderhandelen

Hoe u zich opstelt in een onderhandeling is daarnaast minstens zo belangrijk. Een onderhandelingsstijl straalt iets uit. Een adviseur zal in de meeste gevallen benadrukken dat coöperatief onderhandelen het slimst is. U beweegt weliswaar mee, maar komt ook op voor uw eigen belangen. Zo is de opdrachtgever eerder geneigd om mee te gaan in uw eisen. Maar u kunt ook in het begin nog even de kat uit de boom kijken en voor een meer explorerende stijl gaan. Dan onderzoekt u tijdens de gesprekken de mogelijkheden die worden geboden.

Passen in plan

Het belangrijkst is om te blijven denken aan het grote plan: helpt deze opdracht u verder met het uitbreiden van uw netwerk? Of bent u er zoveel tijd aan kwijt dat u achteraf gezien beter met meerdere losse opdrachtgevers voor een hoger tarief kon samenwerken? Een adviseur van VMF Administratiekantoor kan hierover goed met u sparren! Kom daarom snel in contact met één van onze experts, en ontdek hoe u als ZZP’er het best onderhandelt.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.