Zo krijgt u na een zwaar coronajaar belastinggeld terug

belastinggeld terug na coronaHeeft u ook een zwaar jaar gehad door de coronacrisis? U bent niet de enige ondernemer die als gevolg naar manieren zoekt om de schade te beperken. Nu u binnenkort meer informatie krijgt over uw belastingaangifte van eerder dit jaar, is het goed om na te denken of u nog recht heeft op teruggaven van de Belastingdienst.

Geld terugkrijgen

Na het doen van uw aangifte heeft u kans wat geld terug te krijgen. Bijvoorbeeld omdat u veel moest reizen voor uw werk. Maar als ondernemer in coronatijd kunt u zelfs meer geld terugvragen. U krijgt bijvoorbeeld heffingskortingen en hebt recht op zelfstandigenaftrek. En als starter heeft u ook voordeel. Maar wist u dat u minder hoeft af te dragen, wanneer u het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar opgeeft?

Inkomen verschilt

Dat werkt zo: als ZZP’er is de kans groot dat uw inkomen per jaar erg kan verschillen. Zeker met een onverwachte pandemie ertussen. Door deze pieken en dalen kan het zijn dat u uiteindelijk meer belasting betaalt dan wanneer uw inkomen gelijkmatig was verdeeld. Dit kunt u oplossen door aan de Belastingdienst te vragen om uw inkomen te ‘middelen’. Dat is een moeilijke term voor het berekenen van belasting over uw gemiddelde inkomen in de afgelopen 3 jaar.

Zo ‘middelt’ u

U moet zelf nog wel een aantal dingen uitzoeken voor de Belastingdienst u kunt helpen. Met één gemiddelde komen is bijvoorbeeld niet genoeg. Dit zijn de stappen die u zet:

  • Eerst telt u het belastbare inkomen uit werk en woning, in box 1 dus, van de afgelopen 3 jaar op. Hiervoor moet u kijken naar de bedragen op uw definitieve aanslag inkomstenbelasting;
  • De uitkomst, die dus uit drie inkomens bestaat, moet u door drie delen om een gemiddelde te krijgen;
  • Vervolgens meldt u dit gemiddelde inkomen per jaar aan de Belastingdienst, die de belasting opnieuw berekent.

Er zijn natuurlijk ook nog andere manieren waarop u belastinggeld terug kunt krijgen. Naast de standaard en coronaregelingen zijn er ook nog specifieke situaties waarin u hier aanspraak op maakt. Bijvoorbeeld wanneer je minder bent gaan werken, net bent begonnen of juist bent gestopt. Het is goed u in te lezen, omdat er veel verschillende gevallen bestaan.

Niet afhankelijk

U moet natuurlijk niet afhankelijk worden van dit soort regelingen. Daarom is het als ZZP’er goed om ver vooruit te kijken. Ups en downs horen er nou eenmaal bij, waardoor het zaak is om daarmee om te leren gaan. Zet bijvoorbeeld een sterk ondernemingsplan in elkaar en controleer ieder jaar opnieuw of de doelstellingen nog bij je passen of misschien zelfs al zijn gehaald. Vooruitkijken doet u ook door geld opzij te zetten voor belastingen en na te denken over alle mogelijke toekomstscenario’s. Want dat is iets dat de coronapandemie ons wel geleerd heeft.

Kennis over belastingen

Al deze tips en regelingen klinken logisch, maar u moet er nog wel het één en ander over uitzoeken voor u ermee aan de slag kunt. Een administratiekantoor is in dit geval erg handig. Wij hebben bijvoorbeeld veel kennis over belastingen, waardoor we in een handomdraai de juiste informatie kunnen geven. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op en kom erachter wat wij voor u en uw bedrijf kunnen betekenen.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.